Ladybiker Katleen toert rond in Tongeren: "De hedendaagse kunstroute is een aanrader!"

vrijdag 24 juli 2020 - 15:56
Ladybiker Katleen brengt tijdens haar rondrit in Vlaanderen een bezoek aan Tongeren. Met haar elektrische fiets maakt ze een inspirerende tocht langs verschillende kunstwerken die verspreid staan over de stad. "Het is een bonte verzameling van werken die je prikkelt om na te denken over de link tussen het heden en het verleden."

Sinds 2012 koopt de stad Tongeren op gezette tijdstippen een hedendaags kunstwerk op dat een blijvende plek krijgt in de openbare ruimte. Het project kreeg de naam "De Negende Maand". Omdat het project al een heel aantal jaren loopt, heeft de stad op die manier een leuke collectie hedendaagse kunst verzameld. Daar kan je als toerist gratis van meegenieten. 

Ladybiker Katleen ontdekt de kunstroute tijdens haar fietstocht door de stad. "Je botst vanzelf op de kunstwerken als je een bezoek brengt aan het Gallo-Romeins museum maar het is ook leuk om heel bewust op zoek te gaan naar werken die iets moeilijker te vinden zijn." 

To the Point

Het favoriete kunstwerk van Katleen is "To the Point". Het is gemaakt door kunstenares Liliane Vertessen en het staat op het museumplein, tegenover de ingang van het Gallo-Romeins museum. Je ziet een gigantische bronzen pijl die de grond in geboord is. Het punt raakt de grond een aantal meters onder het straatniveau. Dat ziet er raar uit maar als je weet dat de Romeinse resten een aantal meters onder het huidige straatniveau te vinden zijn, wordt de betekenis meteen heel duidelijk. 

"Dit werk doet je nadenken over waar we vandaan komen. De pijl verwijst symbolisch naar het punt van waaruit onze geschiedenis (maar ook onze toekomst) vertrekt."

Je kan het werk ook zien als een belangrijke gids want de pijl leidt je als vanzelf naar de ingang van het Gallo-Romeins Museum, dé plek die je moet bezoeken als je in Tongeren bent.

Ga zelf op pad! 

Wil je de kunstwerken zelf ontdekken? Dat kan! Je kan alle info over de kunstroute gemakkelijk terugvinden op de website van de stad Tongeren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!