Marc Van Ranst en Erika Vlieghe beantwoorden alle vragen over reizen in het najaar

dinsdag 25 augustus 2020 - 09:06
Photo by Thomas Bjornstad on Unsplash
Het einde van de grote vakantie staat voor de deur. Maar wat als je nog op zuurverdiend verlof moet vertrekken? Viroloog Marc Van Ranst en infectiologe Erika Vlieghe beantwoorden prangende vragen van luisteraars tijdens 'Zot Veel Vakantie'.

Code rood of oranje

Luisteraar Ines is één week naar de Vogezen in Frankrijk geweest. Dat is een oranje gebied. Nu wil ze zich vrijwillig laten testen, maar je kan enkel naar een testcentrum met een voorschrift van je huisarts. En die zegt dan weer: "Je hebt geen symptomen, dus ik schrijf geen voorschrift voor."

"De huisarts hoort hier wel toestemming te geven. Het hangt echt niet af van symptomen", reageert Marc Van Ranst. 

Erika Vlieghe gaat verder: "De persoon heeft haar 'passenger locator'-formulier ingevuld. Dan krijg je een code en daarmee kan je je laten testen. De huisarts kan in principe zelf de test afnemen of haar doorverwijzen naar een testcentrum. Dat hangt af van waar je woont. Als je terugkomt uit een oranje zone, krijg je een bericht dat het wordt aangeraden om je te laten testen. Dat hangt dus vast aan de code waar je mee terugkomt."

Rita uit Tremelo zit op de Balearen met haar kinderen. Ze wil graag naar Mallorca en vraagt zich af of dit echt niet kan. Kinderen uit een lagere school zijn toch geen verspreiders van het virus, vraagt ze zich af. 

"Als je terugkomt uit een rode zone, zoals Mallorca, dan moet je in quarantaine en moet je je laten testen. Dan kan je niet naar school gaan", legt Marc Van Ranst uit.  

Monique zit in Bulgarije, ook een rode zone. Ze vraagt zich af of ze volgende week mag beginnen werken.

"Neen. Bulgarije is ook een zone waar heel veel overdracht van het virus is. Dat is niet veilig!"

Als je terugkomt uit een rode zone, moet je in quarantaine en moet je je laten testen. Dan kan je niet naar school of het werk gaan.

Marc Van Ranst

Vakantie in het najaar

Luisteraar Marc maakt in september een rondreis in Puglia (Italië) met veertig personen. De reisorganisatie wil de reis niet annuleren omdat Italië groen kleurt. Hij vraagt zich af of dit wel verantwoord is. 

"Veertig personen is een hele grote groep om mee te reizen. Wettelijk en volgens de kleine lettertjes kan dit allemaal. Maar moest ik in die persoon zijn schoenen staan, zou ik het gewoon niet plannen of boeken."

"Je moet met het vliegtuig gaan, je weet niet hoe Italië zal kleuren binnen een paar weken. Dat is moeilijk voorspelbaar. Reis flexibel en wees mobiel! De dingen die je op voorhand boekt, zijn heel moeilijk in te schatten. Het is ook niet leuk voor de reisorganisatoren. Als je toch beslist om te gaan, hou dan zo veel mogelijk afstand van alle anderen, bijvoorbeeld aan tafel en bij activiteiten. Enkel met je eigen partner of met je eigen reisgenoten kan je een bubbel vormen."

"In het najaar gelden dezelfde vakantieregels als nu. We volgen de situatie goed op. Ik heb nog geen vliegtuig genomen", vertelt Marc Van Ranst. "Ik ben dat ook niet van plan. Iedereen doet maar, want puur wettelijk kan het. Maar hou rekening met de consequenties."

"Er is geen verbod op vliegen", gaat Erika Vlieghe verder. "Ik ben persoonlijk ook niet geneigd om snel een vliegtuig op te stappen. Je hebt heel veel menselijke contacten, alleen al op de luchthaven. Het is ook heel moeilijk nu, want wat als de zone van kleur verandert? Dat is veel meer gedoe dan wanneer je een eenvoudige reis met de auto of de fiets gepland hebt."

Ga eenvoudig op reis met de wagen of de fiets. Wees flexibel én mobiel! Dan is er veel minder gedoe. 

Erika Vlieghe

Annie Vandergoor heeft midden september een huis gehuurd voor acht volwassenen, één jongvolwassene en drie kinderen. Kan dit doorgaan? 

"We weten nog niet of de bubbel van vijf personen blijft, maar voorlopig dus wel. Op dit moment kan je enkel rekening houden met de regeltjes. Hoe vervelend ze soms ook zijn."

"Als je dat huis gehuurd hebt en je wil toch op vakantie, moet je nadenken over hoe dit zo veilig mogelijk kan. De huidige regel is dat je zo weinig mogelijk nauw contact mag hebben met anderen, buiten de mensen van je familie. Probeer dan met de andere mensen in dat huis zo veel mogelijk afstand te houden. Je moet er een beetje mee bezig zijn en over nadenken. Er zijn wel manieren om je vrienden of je familie op afstand te zien. Doe zoveel mogelijk buiten en hou afstand."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!