Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Marc Van Ranst en Erika Vlieghe beantwoorden jouw vragen over het nieuwe schooljaar

di 25 aug. - 10:37

Over een week is het zover. Op 1 september gaan alle kinderen weer full-time naar school in code geel. Toch zijn hier nog heel veel vragen over. Virologen Marc Van Ranst en Erika Vlieghe beantwoorden ze in ‘Zot Veel Vakantie’ met Kim Debrie.
© Pexels

Mondmaskers op school

Anna is 15 jaar, zit in het middelbaar en is heel blij dat ze eindelijk weer naar school mag. Ze vraagt zich af of het mogelijk zou zijn om een klasbubbel te maken die onderling geen afstand moet houden en geen mondmasker moet dragen. Maar bv. in de gangen of de refter dan weer wel. 

“Er zijn heel veel theorieën, vragen en wensen. We gaan nu even de plannen niet meer wijzigen. Er is een reden voor waarom we mondmaskers in de klas willen. Je kan geen anderhalve meter van elkaar zitten in de klas. Je bent lang bij elkaar én de ventilatie is niet altijd fantastisch.” 

"Hoe vervelend dit ook is, stellen we toch voor om met mondmaskers te starten in de klas. Ook in de gang is dit nodig. Op de speelplaats mag het masker af, want dan ben je in openlucht. Maar probeer ook daar afstand te houden van je vrienden. Probeer zo wat te babbelen! Het is een beetje vreemd, maar we moeten er allemaal aan wennen.”

Leerkracht Veerle stelt zich de vraag of vensters altijd open moeten staan. Ook in het midden van de winter? 

“Ja, het wordt elke dag dikke truiendag. In de klas was dat vroeger ook zo. Verluchten is zeer belangrijk!”

Leerkracht L.O. Oona vraagt zich af of zij veilig is. Ben weyts zegt dat de leerlingen geen mondmasker moeten dragen tijdens de les L.O. Dat betekent dat ik in een ruimte, die weinig kan geventileerd worden, blootgesteld wordt aan het virus. Ze geeft in 12 verschillende klassen les. 

“Het is het ene of het andere. Ofwel ga je naar meer lessen buiten, dat is altijd veiliger. Maar ik snap ook wel dat toestelturnen moeilijk is buiten. Ofwel ga je extra aandacht besteden aan ventilatie én aan een veilige afstand uiteraard. Dat is niet altijd makkelijk, maar daar moeten we rekenen op iedereen zijn creativiteit of inventiviteit.”

Sporten met een masker is niet te doen en ook niet gezond. Hou zoveel als mogelijk veilige afstand en probeer zo veel als mogelijk de ruimte te ventileren of andere ruimtes te zoeken waar je kan sporten. Buiten is een perfecte oplossing.”

Het wordt elke dag dikke truiendag. In de klas was dat vroeger ook zo. Verluchten is zeer belangrijk!

— Marc Van Ranst

Zwemmen staat in de eindtermen en is een vast onderdeel van het lesprogramma. Wat moet dat moet. Niet elke school heeft een zwembad, dus dat moet worden gepland en soms ook met een bus. Het is belangrijk dat dit niet wordt opgeschort. Zet je masker op in de bus.

Luisteraar Ann is leerkracht muzikale vorming, notenleer, in een academie. Ze is 57 jaar en tijdens de les zingen zij en haar leerlingen normaal heel veel. 

“Ja, je mag zingen en je masker afzetten, maar zorg voor extra ventilatie en afstand. We gaan niet naar een jaar zonder zingen. Bij voorkeur gebeurt dit allemaal buiten. Je mag heel creatief zijn. Zingen, roepen en luid spreken heeft wat meer risico uiteraard. Als je dat echt plant, kan je dat buiten organiseren. Een verjaardagsliedje? Dat kan ook buiten.”

Leswissels

Leerkracht Sandra vraagt zich af of ze telkens moet ontsmetten bij elke leswissel. Want elk uur komt er een nieuwe klasgroep naar het vaklokaal. 

Ook luisteraar Marie-Jeanne wil weten of de leerkracht in het vaklokaal blijft en de leerlingen zich verplaatsen, of juist het omgekeerde. 

“Als het over natuurkunde gaat, heb je de opstellingen nodig. Dan kan je de opstellingen niet van klas naar klas te sleuren. Dan ventileer je de klas terwijl de leerlingen opstaan, weggaan en binnenkomen.”

Als je verkouden bent en je kan iemand anders besmetten, blijf dan thuis. Anders wordt de verwarring enkel groter.

— Marc Van Ranst

Naar school in de herfst of de winter

De herfst en de winter staan voor de deur. Leerlingen gaan waarschijnlijk beginnen snotteren of hoesten in de klas: “Dat gaat vervelend zijn hé. Elk jaar op 1 september zijn mensen al verkouden. We moeten goed voor ogen houden dat kinderen ziek worden en dat ze elk jaar thuis blijven omwille van allerhande virussen en bacteriën die de ronde doen tijdens de herfst en de winter.”

Lisa uit Aalst vraagt zich af wat ze moet doen als haar zoon verkouden is.

“Je moet de inschatting maken dat wanneer je iemand anders kan besmetten, je thuis moet blijven. Anders kan je de ziekte verspreiden en wordt de verwarring enkel groter."

Ouders van leerlingen

Marleen heeft twee vragen: als een kind in de klas ziek wordt, moeten de ouders dan ook getest worden? En als een kind van een besmette klas in quarantaine gaat, moeten de ouders dan ook in quarantaine? Marleen heeft een zaak en wil die liefst niet sluiten voor 2 weken.  

“De ene situatie is de andere niet. We moeten klassen en kinderen regelmatig testen om zo een goed zicht te hebben op de spreiding van het virus in de klas. We moeten een hele lage drempel hebben om te testen.”

“Stel je voor dat één iemand in de klas ziek wordt en de klas wordt getest, wacht je op het resultaat van de test. De bubbel in de klas blijft uiteraard. We willen natuurlijk dat de tijd tussen het afnemen van de test en het resultaat zo kort mogelijk is. Dat lost heel veel dingen op. Soms kan dit al op een dag.”

“Als er uiteindelijk niemand in de klas positief getest wordt, is dit allemaal niet nodig. Is dat wel het geval? Dan hangt het er van af of je kind heel nauw contact had. Niet elke klasgenoot heeft evenveel contact en niet elke activiteit zorgt voor veel contacten. Er wordt bekeken hoe nauw dat contact is geweest en dan wordt je kind misschien getest. Het wordt dus bekeken van situatie op situatie.

Als je kind in quarantaine is, zit je zelf ook in quarantaine. In het middelbaar heb je soms meerdere leerkrachten, maar zij worden geacht van afstand te houden. Ze hebben ook een masker op. En in de hogere jaren dragen de leerlingen ook een masker. De kans op overdracht wordt zo heel klein. Het is heel belangrijk om in het middelbaar de afstand te bewaren.”

“Heel veel grootouders zijn blij dat ze hun kinderen weer van school mogen ophalen. Dat zijn generaties door elkaar dus ook daar moet je afstand houden en mondmaskers dragen.”

Nog veel meer vragen en antwoorden vind je op de site van het departement Onderwijs

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet