Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Zot Veel Vakantie

Zot Veel Vakantie

Recept: vlaswijting met ratatouille, gazpacho en doperwtjes

do 2 jul. - 9:00

Jan Audenaert, chef van D’Oude Pastorie in Lochristi en Viskok van het jaar, deelt zijn heerlijk zomers recept voor vlaswijting.

Vlaswijting wordt soms ook witte koolvis of pollak genoemd. Hij behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen. Ze hebben een donkergekleurde zijlijn en donkere vinnen. Onze Belgische vissers voeren zo’n 150 ton vlaswijting per jaar aan. Het is een perfect alternatief voor de populaire kabeljauw. Deze vis is op zijn best van mei tot januari. Door de vaste structuur kan hij in elke bereiding kabeljauw vervangen, al heeft hij misschien wel wat extra kruiding nodig. Vlaswijting is een eenvoudige vissoort die graatloos geserveerd kan worden, waardoor hij zeker door kinderen gesmaakt wordt.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 240 gram filet van vlaswijting met vel

Voor de gazpacho

  • 400 gram honingtrostomaten
  • 3 teentjes look
  • peper en zout

Voor de ratatouille

  • 1 venkel 
  • 2 rode puntpaprika
  • 1 lente-ui
  • 1 kleine courgette
  • 20 gram geroosterde zonnebloempitten
  • 10 gram geroosterde pompoenpitten
  • Half teentje look

Afwerking

  • 120 gram verse doperwten
  • 30 gram verse tuinbonen
  • Boter
  • 1 pijpajuin
  • Verse tuinkruiden

Aan de slag!

  1. Spoel de honingtrostomaten, mix ze met de teentjes look tot een mooie gazpacho. Werk af met peper en zout. Wrijf door een zeefje en zet koel.
  2. Rooster de rode puntpaprika onder een hete grill en snij hem samen met de andere groenten fijn. Stoof ze kort aan met de look in wat olie. Voeg de geroosterde pitten toe en hou apart.
  3. Dop de erwtjes en tuinbonen en kook kort. Kruid ze mooi af en verhit met een klein beetje boter. Indien je diepvrieserwtjes en -tuinbonen gebruikt, volstaat het om deze te verhitten met een beetje boter.
  4. Kruid de vlaswijting door hem gedurende vijf minuten in licht gezouten water te pekelen en daarna met peper te bestrooien. Bak de vis kort aan in boter en olie op de velkant, draai hem in de pan en lepel constant wat braadvocht erover tot hij gaar is. Schik de erwtjes op de vis.
  5. Dresseer de ratatouille op een bord, leg de vlaswijting erop en doe de gazpacho er mooi rond. Werk af met verse tuinkruiden.

Meer heerlijke recepten vind je op de website van de North Sea Chefs!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet