Van een uitgestelde zwangerschap tot zeer scherpe tanden: dit wist je nog niet over dassen

maandag 26 juli 2021 - 13:36
Bron: Frederik Thoelen
Ladybiker Margaux ging op dassentocht in de Voerstreek, het mekka van de Vlaamse dassenpopulatie. Dat deed ze samen met natuurgids en bioloog Frederik Thoelen, die heel wat interessante weetjes over de diersoort uit de doeken deed.

Op elke plek waar je staat in de Voerstreek, is er binnen de 500 meter wel ergens een dassenburcht. Eens je de burchten gespot hebt, zie je ze overal. Ladybiker Margaux leerde enorm veel bij over de 'Limburgse panda', dankzij natuurgids en bioloog Frederik Thoelen. Hij organiseert dassenwandelingen waar je bijzonder veel te weten komt over deze fascinerende diersoort. Hier alvast een paar bijzondere weetjes: 

Uitgestelde zwangerschap

Dassen paren het hele jaar door. Maar of de paring nu plaats vindt in de lente, zomer, herfst of winter, de jongen beginnen zich pas eind december te ontwikkelen. Op die manier worden de jongen van de das altijd in februari geboren. In de tussentijd blijven de bevruchte cellen ergens zweven in de baarmoeder.

De eerste weken worden ze warm gehouden door de moeder in de burcht, diep onder de grond. Zo zijn ze tegen april, wanneer de temperatuur al iets hoger is, klaar om hun eerste stappen buiten de burcht te wagen. 

Scheerkwast

Een das in het Frans, is een 'blaireau'. Maar het woord scheerkwast heeft dezelfde vertaling. Dat komt omdat dassenharen soms worden gebruikt in scheerkwasten. Ze zijn heel zacht en nemen veel vocht op, wat zorgt voor het perfecte scheerschuim. 

Scherpe tanden

Dassen hebben enorm scherpe tanden. Er is, naast de wolf, geen enkel dier in België dat zo hard kan bijten als een das. Dassen proberen binnen hun eigen diersoorten gevechten te vermijden omdat zelfs de winnaar zwaargewond kan raken.

Maar niet gevreesd als je een das tegenkomt, ze gaan je niet aanvallen. Want een das is een schuw dier. Je moet ook al geluk hebben om er echt eentje te zien aangezien ze vooral 's avonds buitenkomen. Dus als je er een spot in de Voerstreek, geniet dan vooral van die unieke ervaring! 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!