De 1000 Klassiekers: de leukste weetjes!

maandag 31 december 2018 - 18:00
Laat de champagnekurken knallen! Queen is de onverbiddelijke nummer 1, dat is ongetwijfeld het belangrijkste feit uit deze 1000 Klassiekers. Maar er zijn nog enkele andere fijne wetenswaardigheidjes. En die zijn perfect om mee uit te pakken tijdens het feest vanavond en morgen!

Who run the 1000 Klassiekers?

Nou, toch nog steeds de mannen, zo blijkt.

Als je graag meer vrouwen in de 1000 Klassiekers wil, weet je wat je te doen staat: zéker stemmen volgend jaar!

Jong geleerd, oud gedaan?

De jaren 80 zijn duidelijk het best blijven hangen bij onze stemmers. Ook aan de jaren 70 lijken jullie nog mooie muzikale herinneringen te koesteren. Benieuwd of in de loop der jaren de nillies en de ‘nieuwe’ platen ook een blijvende plaats in jullie hart zullen veroveren.

Het oudste liedje in de lijst is er eentje uit 1939, namelijk ‘In the Mood’ van de Amerikaanse jazztrombinist Glenn Miller. De jongste telgen waren dit jaar de 10 nieuwkomers van 2013 die voor ’t eerst mochten deelnemen. Stromae kwam meteen 2x binnen: met ‘Papaoutai’ op 622 en met ‘Formidable’ maar liefst op 393.

Grootste stijgers en dalers

Toch was Stromae niet de hoogste nieuwkomer, die eer was immers weggelegd voor Pharrell Williams met zijn instant klassieker ‘Happy’. Hij kon zelf zijn ogen niet geloven! 

Ook Leonard Cohen had ‘peper in zijn gat’ dit jaar. Hij mag zich de sterkste stijger van de 1000 Klassiekers noemen: zijn ‘Hallelujah’ steeg maar liefst 744 plaatsen, van 992 helemaal naar 248.

Soms verdwijnen plaatjes ook even om enkele jaren later door de grote poort weer te verschijnen. Maar liefst 79 nummers toonden zich opnieuw na minstens een jaar van afwezigheid, maar 'The Show Must Go On' van Queen sloeg ons écht met verstomming: het was van 2012 geleden dat het nummer nog in de 1000 Klassiekers stond, maar dit jaar kwam het opnieuw binnen op plaats 217. We hebben zo'n klein vermoeden dat de film 'Bohemian Rhapsody' over het leven en werk van frontman Freddie Mercury 's mans populariteit alleen maar heeft aangewakkerd. 

Wereldburgers

De 1000 Klassiekers zijn echte polyglotten. De meeste liedjes waren in 't Engels gezongen, maar van de 1000 nummers werden er ook 159 in het Nederlands gezongen. Voorts hoorden we nog Duits, Spaans, Portugees, Italiaans en zelfs een streepje Zuid-Afrikaans. 

Populariteitspoll

Elk jaar zijn er enkele grote namen waar je niet om heen kan (en waar we bovendien ook helemaal niet om wíllen). De top 5 van de vaakst voorkomende artiesten bestaat stuk voor stuk uit klasbakken, de besten in hun soort, de grootsten der aarde.

Op de vijfde plaats zien we onze eigenste Will Tura. Hij staat zo’n 9 keer in de 1000 Klassiekers. Zijn hoogste notering is ‘Eenzaam zonder jou’ op plaats 23. Hij is meteen ook de vaakst genoteerde Belg in de lijst. Plaats 4 is voor het bekende viertal uit Liverpool, The Beatles. Zij komen 11 keer voor in de lijst. Eén keer minder dan koning Elvis Presley. Die moet nog Abba op plaats 2 (met 13 nummers in de lijst) aan zich laten voorafgaan. Maar de grootste heersers van de 1000 Klassiekers zijn en blijven de mannen van Queen: niet alleen leveren ze al voor het derde jaar op rij de nummer 1 af, ze staan maar liefst 14 keer in de lijst. En als je ’t helemaal juist wil hebben kan je nóg een streepje achter hun naam turven: ze staan er ook nog eens in met ‘Under Pressure’, hun samenwerking met David Bowie.

Verdiende winnaars? Verdiende winnaars!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!