Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Aardbeienseizoen? Nù?

vr 18 okt. - 6:15

Waar is de tijd toen we nog reikhalzend uitkeken naar “het” aardbeienseizoen, eind mei begin juni. Tegenwoordig duurt het Belgische aardbeienseizoen 10 maanden, en wie weet vind je binnenkort zelfs he
aardbeien

Waar is de tijd toen we nog reikhalzend uitkeken naar “het” aardbeienseizoen, eind mei begin juni. Tegenwoordig duurt het Belgische aardbeienseizoen 10 maanden, en wie weet vind je binnenkort zelfs het hele jaar door binnenlandse aardbeien in de winkel.

Evolutie

De aardbeientelers hebben niet stilgezeten. De laatste 15 jaar hebben ze een hun teeltwijzen steeds meer op punt gezet, en slaagden ze er gaandeweg in om steeds langer aardbeien te oogsten.

Tegenwoordig vind je binnenlandse aardbeien van maart tot nà de eindejaarsfeesten. Sommige telers spelen zelfs met het idee om ook in januari en februari aardbeien te oogsten, maar voorlopig kijken ze de kat nog wat uit de boom.

Er komt wel heel wat kijken bij zo’n ‘koude teelt’. In tegenstelling tot de zomer, wanneer de aardbeien in volle grond in open lucht groeien, moet een teler z’n planten in de andere seizoenen beschermen.

In de lente en vroege herfst gebruiken ze al langer plastic tunnels. In de echt koude maanden groeien de aardbeien in verwarmde glazen serres.

De planten voor de najaarsteelt worden in november en december van het veld gehaald en zo’n 9 maanden lang gekoeld in grote diepvriezers bij -1,5°C. Als de teler ze in augustus ontvriest en in de serre plant, zijn z’n aardbeien tegen het najaar rijp.

En de smaak?

Zomeraardbeien zijn doorgaans nog nét iets zoeter dan aardbeien uit de andere seizoenen. Dat heeft met de hoeveelheid zonlicht te maken. Licht wordt door de bladeren van de aardbeiplant omgezet in suikers.

Maar ook na een zonnige periode in de herfst kunnen aardbeien best zoet smaken. Warm hoeft het niet te zijn, aangezien de aardbeien in serres groeien.

Meer dan 90% van alle aardbeien op de Belgische markt zijn van de variëteit Elsanta. Geen Spaanse aardbeiensoort voor de duidelijkheid, ’t is een Nederlands ras.

Je hebt ze waarschijnlijk al gegeten, aangezien de gemiddelde Belg zo’n 2,2 kilo aardbeien eet per jaar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet