Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Alles wat je moet weten over lawines

Huis & Tuin

Aha!

wo 5 jan. - 7:11

In de Alpen vallen elk jaar meer dan 100 doden door lawines. Ga je dit jaar nog skiën of snowboarden? Veel plezier! Maar let toch maar goed op. Onderstaande stellingen verwijzen enkele hardnekkige misverstanden over lawines alvast de vuilbak in!
sneeuw_bergen
© Canva

Misverstanden

  • Ook als er weinig sneeuw ligt kan er lawinegevaar optreden. De sneeuw zal immers gevoeliger zijn voor wind- en temperatuursveranderingen, waardoor het erg lastig wordt om de stabiliteit in te schatten.

  • Een bos beschermt je niet tegen lawines. Een erg dicht bos is veilig, maar als de plek ruim genoeg is om te skiën, is die ook ruim genoeg voor lawines.

  • Ook als het erg koud is, is er lawinegevaar. Door de koude transformeert de sneeuw niet, waardoor het zelfs gevaarlijker wordt.

  • Als het een tijdje niet gesneeuwd heeft, kan het ook gevaarlijk zijn. Zeker als het erg koud is stabiliseert sneeuw erg langzaam. Let op schommelingen in temperatuur of harde wind.

  • Ook als er al ski- en diersporen zijn ben je niet per definitie veilig. De sneeuw hoeft niet meteen bij de eerste skiër los te komen. Daarnaast kunnen die eerdere sporen op veiligere momenten gemaakt zijn.

  • Kleine hellingen zijn niet noodzakelijk veiliger. Je zou verbaasd staan over hoeveel sneeuw er op zo'n kleine helling kan liggen.

  • Lawines komen ook bij goed weer voor. Een stralend zonnetje is geen indicator van lawinegevaar.

Wanneer is buiten de piste skiën echt off-piste?

  • Het antwoord is eigenlijk heel simpel: altijd. Vanaf het moment dat je niet meer op een piste aan het skiën bent, ben je off-piste en loop je kans op lawines. In bovenstaande afbeelding zien we een plek waar een skiër bedolven is geraakt onder een lawine, ook al was die plek net naast een piste.

Is het dan altijd gevaarlijk om off-piste te skiën?

Nee hoor, als je je goed voorbereid, aandachtig de sneeuwcondities in de gaten houdt én als er weinig lawinegevaar is, kan je gerust buiten de piste wagen. Vertrek wel steeds met het juiste materiaal. Als je nog nooit off-piste geskied hebt, is het wel warm aanbevolen om er met een ervaren gids erop uit te trekken.

SNOPRO

Ben je toch dol op off-piste te skiën? Installeer dan zeker SNOPRO, een handige app die het lawinegevaar op een skikaart afbeeldt met de 5 mogelijke niveau's van lawinegevaar. Hou je smartphone in de richting van de afdaling en schat het lawinegevaar in.

Wil je snel het lawinegevaar van een bepaalde Alpenregio te weten komen? 

Bron(nen)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet