Auto warmdraaien? Geen goed idee!

maandag 8 februari 2021 - 07:20
Je doet er meer kwaad dan goed mee.

Brrr!

Wanneer de temperaturen dalen, laten heel wat mensen hun auto warmdraaien voor ze vertrekken. Dat is niet alleen onnodig, maar ook nog eens slecht voor je motor. Vroeger werkten wagens met een carburateur. Die had een bepaalde temperatuur nodig voordat ie goed z'n werk kon doen. Koude motoren hadden een minder goede verbranding. Daardoor zou het mengsel van brandstof en zuurstof minder volledig verbranden in de cilinder (om je auto dus aan de praat te krijgen). Daarom liet je vroeger het best wel je auto warmdraaien.

Moderne motoren passen het mengsel van zuurstof en benzine vanzelf aan aan de omstandigheden en een carburateur wordt al lang niet meer in auto's gebouwd. Je auto warmdraaien is dus helemaal niet meer nodig!

Ook niet tijdens het krabben?

Je automotor stationair laten draaien om het krabben te vergemakkelijken is slecht voor je motor. Gewoon starten en rustig wegrijden is veel beter voor je auto, portemonnee en het klimaat! Wanneer je je motor laat draaien, gebruikt hij een extra rijk mengsel. Dat betekent dat er relatief veel brandstof ingespoten wordt in verhouding tot de hoeveelheid lucht die bij de verbranding gebruikt wordt. Hierdoor vervuil je de interne delen van je motor. Op korte termijn is dat geen ramp, maar het kan er na verloop van tijd wel voor zorgen dat je motor minder krachtig wordt. Het kan ook de levensduur van je motor inkorten.

Bye bye bevroren voorruit

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!