Back to basics: échte opgietkoffie

Dit heb je nodig
- een waterkoker
- filterzakje (papieren of in stof)
- filterhouder (in plastic, glas of porselein)
- een koffiekan of -thermos
- gemalen koffie
Aan de slag
Plooi het filterzakje

Zo voorkom je dat er lucht bij de koffie en filter kan tijdens het opgieten.
Maak het filterzakje in de filter nat met warm water
Zo wordt de filter gezuiverd en haal je de smaak uit het filterzakje. Bovendien geraakt er zo geen lucht tussen het zakje en de filterhouder en blijft het zakje op zijn plaats.
Doe de fijngemalen koffie in het filterzakje

Reken zo'n 55 tot 60 gram per liter.
Start met het opgieten

Kook het water eerst en laat het nadien gedurende 10 seconden afkoelen. Het water mag geen 100°C hebben, want dan verbrandt de koffie. Tussen 92°C en 98°C is ideaal.
- maak eerst het koffiegruis wat nat, zodat het een ‘hechte‘ laag vormt. Tijdens de eerste opgietbeurt gebruik je ongeveer de dubbele hoeveelheid water van de hoeveelheid koffie.
- daarna wacht je 45 seconden. Bij het opgieten van de verse koffie zie je bellen in het water verschijnen, waardoor de meeste koolstofdioxide, het bijproduct van het roosteren van de koffiebonen, verdwijnt.
- giet daarna kleine hoeveelheden water bij, niet te snel want daardoor gaat veel smaak verloren.
Zachtjes schudden
Schud na het koffiezetten zachtjes met de kan: door verschillende keren op te gieten, worden verschillende lagen gecreëerd, om een homogene massa te hebben, moet je de koffie 'mengen'.