Back to basics: échte opgietkoffie

dinsdag 13 december 2016 - 12:00
Aha!
Caffe latte, latte macchiato, cappuccino of espresso: zie je door het bos de bomen niet meer en heb je heimwee naar een ouderwets bakje opgietkoffie? Je hoeft helemaal geen ingewikkelde apparatuur in huis te hebben, hier gaan we!

Dit heb je nodig

  • een waterkoker
  • filterzakje (papieren of in stof)
  • filterhouder (in plastic, glas of porselein)
  • een koffiekan of -thermos
  • gemalen koffie

Aan de slag

Plooi het filterzakje

12312259_10153685588092357_736211525_n
Zo voorkom je dat er lucht bij de koffie en filter kan tijdens het opgieten.

Maak het filterzakje in de filter nat met warm water

12336276_10153685587637357_1461148619_n
Zo wordt de filter gezuiverd en haal je de smaak uit het filterzakje. Bovendien geraakt er zo geen lucht tussen het zakje en de filterhouder en blijft het zakje op zijn plaats.

Doe de fijngemalen koffie in het filterzakje

12312333_10153685587167357_989450333_n
Reken zo'n 55 tot 60 gram per liter.

Start met het opgieten

12312103_10153685586932357_1145183426_n
Kook het water eerst en laat het nadien gedurende 10 seconden afkoelen. Het water mag geen 100°C hebben, want dan verbrandt de koffie. Tussen 92° en 98° is ideaal.
  • maak eerst het koffiegruis wat nat, zodat het een ‘hechte‘ laag vormt. Tijdens de eerste opgietbeurt gebruik je ongeveer de dubbele hoeveelheid water van de hoeveelheid koffie.
  • daarna wacht je 45 seconden. Bij het opgieten van de verse koffie zie je bellen in het water verschijnen, waardoor de meeste koolstofdioxide, het bijproduct van het roosteren van de koffiebonen, verdwijnt.
  • giet vervolgens kleine hoeveelheden water bij, niet te snel want daardoor gaat veel smaak verloren.

Zachtjes schudden

12312150_10153685586857357_1313358635_n
Schud na het koffiezetten zachtjes met de kan: door verschillende keren op te gieten, worden verschillende lagen gecreëerd, om een homogene massa te hebben, moet je de koffie "mengen". Wil je graag een koekje bij de koffie, probeer dan eens deze lekkernij: Indrukwekkend appeldessert in 1-2-3! - Aha!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!