Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Daar komen die mysterieuze gaatjes in T-shirts vandaan!

Huis & Tuin

aha

di 22 aug. - 3:00

Heb jij ook het gevoel dat je T-shirts sneller en vaker gaten vertonen? Het lijkt bovendien niet uit te maken of het een oud model of een gloednieuw exemplaar is. Gaatjes zijn dus geen teken van ouderdom. Waar komen ze dan wel vandaan? De Inspecteur zoekt het uit!
gaatjes
© Canva

Mindere kwaliteit katoen?

Volgens Edwin Maes van Centexbel (Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid) is er geen enkele indicatie om aan te nemen dat de kwaliteit van katoen erop achteruit gaat. Dat er soms gaatjes komen in de stof, is een probleem van alle tijden. Je kan dus niet zeggen dat het een fenomeen is.

Katoen is en blijft een natuurproduct. Dat wil zeggen dat de kwaliteit voor een stuk afhankelijk is van externe factoren zoals het weer. Elke katoenplant is dan ook nog een keer verschillend en ook dat heeft een invloed op de kwaliteit. Het is ook niet omdat je goedkope katoen koopt dat je zeker gaatjes krijgt en omgekeerd. Maar de kans op betere kwaliteit is wel groter als je bereid bent om iets meer te betalen.

Viscose?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de stoffen niet 100% katoen zijn. Er zitten vaak ook andere vezels in je kledingstukken. Viscose is bijvoorbeeld heel populair. Viscose is een product dat gemaakt wordt van katoen of bamboe. Tijdens het productieproces worden de vezels van katoen of bamboe opgelost en uit die oplossing wordt dan een nieuw product gesponnen.

De structuur van viscose is gevoeliger waardoor die stof sneller een foutje kan krijgen. Het kan dus zijn dat je onbewust met een T-shirt uit viscose rondloopt en dat kan een reden zijn waarom je gaatjes in je kleren krijgt.

Viscose
© Canva

Viscose

Wrijving?

Het is ook best mogelijk dat jij je kleren altijd op hetzelfde plekje belast. Als je elke dag dezelfde riem aandoet, dan geraken de vezels op die plaats te hard beschadigd en dan krijg je gaatjes. Je autogordel zit ook altijd op dezelfde plek en kan voor wrijving zorgen. Of je steunt misschien altijd op dezelfde manier tegen het aanrecht tijdens het koken.

Sommigen beweren ook dat T-shirts samen wassen met zware kledingstukken met knopen of een rits ervoor zorgt dat je T-shirts gaatjes krijgen. Tijdens het zwieren vliegt alles tegen elkaar en dat zou niet goed zijn. Je kan dat vermijden door je T-shirts in een waszak te steken. 

Misschien is je huisdier wel de boosdoener? Katten- en hondennageltjes kunnen snel blijven hangen in je fragiele T-shirts. Motten zijn alleszins zeker niet de schuldigen: mottengaten zijn altijd groter en zitten meer verspreid over je kleding.

Techniek?

Omroep West komt met het verlossende antwoord. Hun onderzoek bracht aan het licht dat de gaatjes ontstaan door een combinatie van wrijving en de techniek waarop 'n T-shirt gemaakt wordt. T-shirts worden vaak met maar 1 draad gebreid. Wanneer er dan wrijving of beschadiging optreedt, geeft dat meteen een gaatje omdat die ene draad beschadigd wordt.

Kledingstukken die met 2 of meer draadjes gebreid worden, zullen minder snel gaatjes vertonen. Wanneer zij beschadigd worden, betekent dat niet dat meteen alle draadjes breken, waardoor er niet meteen een gaatje te zien is. Maar kledingproducenten kiezen minder snel voor deze techniek omdat hij niet zo gemakkelijk én duurder is.

De oplossing

Een magische oplossing bestaat er jammer genoeg niet. Maar je kan er wel voor zorgen dat de kans op gaatjes kleiner wordt.

Bekijk je shirts eens grondig en bepaal waar je het meeste last hebt van gaatjes. Strijk daar een dun laagje vlieseline (verkrijgbaar in stoffen- en hobbywinkels) aan de binnenkant van je T-shirt. De vlieseline zorgt zo voor een extra laagje versteviging, waardoor je T-shirt minder snel stuk zal gaan.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet