Een opgeruimde keuken in 7 dagen

vrijdag 20 maart 2020 - 14:38
Stap voor stap blinkt je keuken weer helemaal!

Maandag: de koelkast

Haal de hele koelkast leeg. Gooi alles wat over datum en niet meer eetbaar is weg. Geef dingen die je nooit eet aan vrienden, buren of de voedselbank.

Geef je koelkast een grondige schoonmaakbeurt. Vergeet de groentelades en legplanken niet! 

Leg alles terug in je frigo. Doe dat zo georganiseerd mogelijk: sausjes bij mekaar, groentes bij groentes en fruit bij fruit, ...

Veeg ten slotte ook de buitenkant schoon met warm water en zeep.

Idealiter ontdooi je ook je diepvriezer eens. Hier lees je hoe:

Dinsdag: het aanrecht

Haal alles van het aanrecht. Dus ook alle toestellen!

Geef alles een grondige poetsbeurt. Niet alleen het aanrecht zelf, maar ook alle toestellen, je messenblok, de kraan, spoelbak, ...

Plaats enkel de dingen die je dagelijks gebruikt terug op je aanrecht. Dingen die je minder vaak gebruikt, bijvoorbeeld een broodrooster, geef je best een andere plaats. Een leger aanrecht geeft een meer opgeruimd gevoel én je hebt meer aanrechtruimte!

Woensdag: de voorraadkast

Haal alles uit de voorraadkast. Ja, echt alles.

Gooi alles wat over datum en niet meer eetbaar is weg. Geef dingen die je nooit eet aan vrienden, buren of de voedselbank.

Maak alle planken schoon met warm water en zeep.

Zet alles zo georganiseerd mogelijk terug. Sorteer bijvoorbeeld per soort keuken (Aziatisch, Italiaans, ...) Of per categorie: rijst, pasta, bakbenodigdheden, blikken, ... 

Zorg ervoor dat alle labels zichtbaar zijn. Zo zie je in één oogopslag wat je precies in huis hebt, en is alles gemakkelijk terug te vinden.

Donderdag: de keukenkasten

Haal alles uit de keukenkasten. Ga kast per kast te werk.

Maak de binnenkant van de kasten grondig schoon met water en zeep. Vergeet zeker de besteklade niet, daar zitten meestal de meeste kruimels!

Wees kritisch over wat je terug in de kasten zet. Heb je echt 20 pastaborden en 10 kaasmessen nodig? Geef dingen die je niet gebruikt aan vrienden of familie, of breng ze naar een kringwinkel.

Bekijk ook de indeling van je kasten even. Misschien is het logischer om wat dingen van plaats te wisselen. Dit is het ideale moment.

Vrijdag: fornuis & oven

Geef de oven een grondige poetsbeurt. Vergeet ook de bakplaat en andere toebehoren niet. Lees hier hoe je best te werk gaat:

Ook je microgolf verdient wat extra liefde. Zo laat je 'm in geen tijd terug blinken.

Veeg ten slotte ook je fornuis en dampkap schoon.

Zaterdag: de buitenkant

Op zaterdag doen we het wat rustiger aan. Maak de buitenkant van de keukenkasten schoon en geef de keukenvloer een grondige beurt.

Zondag: de afwerking

Bekijk alles nog een keer kritisch en controleer of er nog last-minute taken zijn. Het wijnrek nog even afstoffen? Je kruidencollectie organiseren?

Gebruik dit moment ook om een lijstje te maken van dingen die je nodig hebt. Heb je tijdens het opruimen gemerkt dat je steakmessen hun beste tijd gehad hebben? Dan kan je op zoek naar nieuwe.

En geniet vooral van je perfect opgeruimde keuken!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!