Wat zijn de beste potten en is bakken zonder antikleeflaag gezond? Alles over potten en pannen!

woensdag 9 oktober 2019 - 09:00
An uit Poperinge stuurde ons dit mailtje: "Ik kook met een gasfornuis dat z’n beste tijd gehad heeft dus denk ik er sterk over na om 'm te vervangen. Misschien wel door een kookplaat. Een elektrische, of een inductiekookplaat? Welke verschillende soorten kookplaten en fornuizen bestaan er eigenlijk? En mag ik dan mijn gewone potten en pannen, die ik op m’n gasfornuis gebruik, ook op die kookplaten gebruiken?"
Expert Dirk De Prins geeft uitleg.

Welke soorten fornuizen bestaan er? Wat zijn de voor- en nadelen?

Welke potten en pannen mogen dan wel/niet op die vuren gebruikt worden?

"Eigenlijk mogen alle potten en pannen op alle vuren gebruikt worden. Enkel potten en pannen met te weinig ijzer in kunnen niet gebruikt worden op een inductievuur. Want inductievuren werken op basis van magnetisme. Er moet voldoende staal in zitten, anders werkt het magnetisch principe niet. Geen koperen pannen dus! Die waren vroeger populair, want ze vragen weinig onderhoud, maar je kan ze niet gebruiken op een inductievuur. Je moet dus enkel opletten bij inductievuren."

Hoe weet je of er voldoende ijzer in een pot of pan zit? 

"Dat staat altijd op de verpakking!"

Mogen alle pannen op inductievuren gebruikt worden? Zit daar voldoende ijzer in?

"In de gewone pannen met een antikleeflaag niet. Wel in de zogenaamde ‘green pan’ want daar zit een inox-plaat in verwerkt. Die kan je dus wel gebruiken op een inductievuur. Wat antikleefpannen betreft, is er eigenlijk een grote discussie over de teflonlaag. Die zou giftig zijn, maar daarover is wetenschappelijk niets bewezen. Ik trek me er dus niets van aan. Maar stel dat er een kras in zit, dan is de laag doorbroken, is de anti-kleeflaag kapot en dan moet je die pan wel weggooien. Bij heel goedkope pannen is de antikleeflaag vaak dunner. Dus je kan beter wat meer geld investeren in je pannen zodat die laag wat dikker is en je pan dus langer meegaat."

Worden pannen zonder antikleeflaag nog vaak gebruikt? Hebben ze een voordeel voor het maken van bepaalde gerechten?

"Mensen gaan minder en minder gebruik maken van pannen zonder antikleeflaag. Ze hebben geen voordelen. Maar het is wel zo dat een goede gietijzeren pan wel de beste is om vis en vlees mee te bakken. Maar ze zijn niet zo mooi en blakeren zwart en zijn daarom niet populair. Ook al zijn ze spotgoedkoop. Je vindt ze wel enkel nog in professionele winkels. Je moet die pannen enkel de eerste keer met wat olie inwrijven, om een antikleeflaagje aan te brengen. Die gietijzeren pannen zijn ook makkelijk in onderhoud en te reinigen met een zacht sopje."

Wat zijn de beste potten?

"De betere inoxmerken. Die hebben een heel hoge kwaliteit. Ze zijn veel beter dan de vroegere potten in koper. Er zijn natuurlijk ook potten die zeer goedkoop zijn, maar daar kan je vaak niets in stoven. Als je potten of pannen koopt: koop er van een goede kwaliteit!"

Hoeveel potten en pannen heb je best in huis om goed te kunnen koken?

"Om te stoven heb je een paar gietijzeren potten nodig. Dan ook nog een paar inoxen potten om dingen in te koken en een paar pannen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!