Zo hou je wespen op afstand

dinsdag 26 juni 2018 - 10:19
Aha!
Ze zijn niet onze beste vriendjes als weer even in de tuin willen gaan zitten.

Slechtgemanierd, opdringerig en bepaald onaardig van inborst, duiken deze beestjes en hun nesten plots overal op. Steekslachtoffers vallen, bonkige brandweerlui huilen om hun mammie… En naar verluidt, moet het ergste nog komen: als in augustus de nieuwe larven uitkomen, is het vluchten geblazen. Of niet?

Zo houd je wespen op een afstand

Kruidnagel

Enkele stukjes kruidnagel in een potje water of in een schijfje sinaasappel of citroen zorgt ervoor dat wespen jouw tafel overslaan.

(Wie)rook

Wespen hebben een hekel aan rook. Je hoeft je tuin gelukkig niet in brand te steken. Een paar wierookstokjes of geurkaarsen houden wespen op een afstand.

Oliën

geur

Zelf geen fan van wierook? Plaats een verdamper met lavendel- of citronellaolie op je tuintafel.Het ruikt niet alleen lekker, het is nog eens gezellig ook. En vooral: wespen haten het!

Niet bewegen!

geur

Een wesp steekt pas als ze zich bedreigd voelt. Beweeg dus niet, begin niet te lopen of te zwaaien en val ze niet aan. Doe gewoon rustig verder waarmee je bezig bent.

Afdekken

geur

Wespen zijn dol op zoete geuren en felle kleuren. Tijdens een zomerse barbecue worden ze door de zoet ruikende stoffen gelokt, zoals bier en cola. Een mooie, kleurrijke salade op je bord doet hen denken aan een bloem. Dek je etenswaren af (bijvoorbeeld met versierde bloempotjes, zoals op de foto) of eet desnoods binnen.

Koffie

geur

Wespen houden ook niet van de geur van koffie. Plaats enkele kommetjes met gemalen koffie op je tuintafel of terras. Het zou nog beter werken wanneer je de koffie aansteekt en de geur van de verbrande koffie zich verspreidt.

De brutale manier

Wespenval

Je kan zo'n val kopen in de winkel, maar evengoed zelf maken:

Neem een PET-fles en snij ze door op ongeveer 10 centimeter van de bovenkant. Plaats deze bovenkant omgekeerd (als een trechter) in het onderste deel. Maak beide delen met kleefband aan elkaar vast. Vul de wespenval met zoetigheid (zoals fruitsap, siroop of cola). De wespen worden aangetrokken door de zoete geur, vliegen naar binnen en geraken niet meer uit de fles. Uiteindelijk verdrinken ze.

Professionele hulp

Zit je met een wespennest? Haal ze vooral zelf niet weg, maar roep de hulp in van professionele bestrijders. Probeer ook nooit om de opening van een wespennest dicht te maken. De wespen komen er op een andere plek weer uit.

Toch gestoken?

  • Gevaarlijk wordt het als de wesp in jouw glas of blikje cola kruipt en je het beest per ongeluk opdrinkt. In dit geval is medische hulp heel dringend. Zij moeten het probleem met cortisone en adrenaline verhelpen.
  • Een gewone wespensteek kan ontsteken. Vermoeidheid, hoofdpijn en koorts wijzen al op een hevigere reactie. Meestal hoef je niet meteen naar de dokter. Een goede cortisonezalf helpt meestal tegen insectenbeten in het algemeen.
  • Als de symptomen erger worden, moet je wel naar de dokter!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!