Zo houd je het koel tijdens warme nachten

Koud water
Spring onder de douche voor je gaat slapen en eindig met koud water. Een ijskoude douche hoeft niet, maar wel iets kouder dan gewoonlijk. Zo koelt je lichaam voor een tijdje af. Als je meteen in bed kruipt, heb je genoeg tijd om rustig in slaap te vallen.
Ook efficiënt: je kussensloop even in de diepvries leggen of een koelelement in een handdoek of kussensloop rollen. Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan.
Natte sokken
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt! Leg een handdoek aan het uiteinde van je bed. Maak een paar sokken nat, trek ze aan en val in slaap met koele voetjes. Het water uit de sokken verdampt en je huid wordt gekoeld waardoor je hele lichaam afkoelt.
Ook je voeten onder het deken of laken laten uit steken, helpt. De warmte kan je lichaam verlaten via je voeten. voeten
Lakens

Slaap alleen
Heb je 's nachts toch graag iets over je heen? Trek je donsdeken uit je hoeslaken en slaap onder het laken alleen. Je kan je laken ook in een plastic zak steken en eventjes in de diepvries of koelkast leggen voor extra verkoeling.
Een dun zomerdekbed met vulling en tijk van natuurproducten zoals dons of katoen is de beste optie. Katoen neemt vocht (zweet!) makkelijk op én laat lucht door. Dit in tegenstelling tot synthetische dekbedden en lakens van satijn of zijde.
IJs en ventilator
Vul enkele plastic flessen met water en vries ze in. Zet je ventilator zachtjes aan als je gaat slapen en plaats de bevroren flessen ervoor. De lucht blaast langs de koude flessen en zal zo je slaapkamer lichtjes verkoelen.
Slaap alleen
Slaap je met twee (of meer) personen in hetzelfde bed, dan produceer je meer warmte en ga je dus ook meer zweten.
Buitenlucht
Leg je matras in de tuin of op het balkon en slaap lekker onder de sterren. Let op! Smeer je zeker in met antimuggen- en insectenspray. Denk ook aan een oogmasker zodat je niet wakker wordt van de opkomende zon.