Zo wapen je je voor foute info op het internet

vrijdag 14 januari 2022 - 11:30
Aha!
Hoewel het internet ons toegang geeft tot veel informatie, is het niet altijd even duidelijk wat juist is en wat niet. Hou daarom zeker deze tips in het achterhoofd.

Wees je eigen advocaat van de duivel

Zoek niet alleen naar berichten die je eigen visie of mening ondersteunen. Door jezelf af te vragen hoe een bepaalde stelling waarmee je het eens bent toch fout kan zijn, ben je een stuk kritischer en bedachtzamer over (al dan niet juiste) artikels.

Check de bron

  • Ga na van wie het artikel of statement komt. Komt het stuk uit een gerenommeerde nieuwssite of van een schimmige (buitenlandse) blog?
  • Maak een onderscheid tussen professionele experts en charlatans. Speur daarom naar informatie die op wetenschappelijk onderzoek gestoeld is.
  • Let op met artikels van bedrijven en commerciële organisaties, zij willen immers meestal een of ander product aanprijzen. De informatie is niet noodzakelijk verkeerd, maar kan wel erg eenzijdig zijn.
  • Raadpleeg verschillende bronnen om na te gaan of er verschillen in de berichtgeving zijn.

Let op de publicatiedatum

fdb

Oud nieuws is geen nieuws. Vooral in de wereld van voeding en gezondheid worden gegevens regelmatig herzien en waar nodig geactualiseerd. Erkende gezondheidsorganisaties volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet.

Het internet is je vriend

Gelukkig bestaan er ook websites die je willen helpen in je zoektocht naar juiste informatie (of het ontmaskeren van leugens en mythes). Zo is er Virusalert, een site die zo snel mogelijk alle broodjeaapverhalen, folklores, mythes en foute geruchten ontkracht. Ook VRTNWS doet aan factchecking om je waarschuwen voor desinformatie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!