Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Als bouwen een nachtmerrie wordt...

di 6 mei - 6:10

Bouwplannen? Zet bij je architect duidelijk het maximumbudget op papier én hou nog 10% extra achter de hand, maar...

Heb je bouw- of verbouwplannen?

Zet samen met je architect heel duidelijk het maximumbudget op papier. En nog belangrijker: hou ook tien procent extra achter de hand, maar zeg daar niks over.

Een derde duurder!

Jo uit Glabbeek bouwde een paar jaar geleden een huis, maar het werd een financiële nachtmerrie. In de eerste gesprekken met de architect legden ze het maximumbudget vast op 300.000 euro. Maar… Jo liet zich langs z’n neus weg ook ontvallen dat hij nog zo’n 20% marge had, en dat had hij beter niet gedaan…

In het contract stond wel de oorspronkelijke 300.000 euro “all-in”. Maar twee weken vóór de werken van start gingen, bleek dat de architect ook nog eens de extra 60.000 euro ingepalmd had voor de bouw. Tot overmaat van ramp viel het volledige project nóg eens 15% duurder uit. Het resultaat: een eindfactuur van 413.000 euro - ruim honderdduizend euro duurder dan gepland.

Jo stapte naar de rechter, maar haalde tot zijn grote verbazing zijn gelijk niet. Hij wacht nu op de uitspraak van het Hof van Beroep.

Plichten van de architect

De architect heeft volgens advocate Charlotte Jacobs nochtans wel wat verplichtingen: hij moet om te beginnen zo dicht mogelijk bij het vooropgestelde budget blijven. Maar dat wil niet zeggen dat je elke extra cent mag terugeisen als je bouw uiteindelijk duurder uitvalt. Volgens de advocate is het voor de rechter nog maar de vraag hoe doorslaggevend het budget is in de overeenkomst.

Bij een ‘raming’ van de kosten zal de rechter een budgetoverschrijding van 10% (soms 15%) als aanvaardbaar beschouwen. Als de bouw uiteindelijk toch duurder uitvalt, acht hij daarvoor doorgaans de architect verantwoordelijk, en moet die een schadevergoeding betalen. Het geval van Jo is één van de zeldzame uitzonderingen op dat vlak.


Duidelijkheid eerst

Als jij als klant van bij het begin duidelijk maakt dat het budget voor jou een heel belangrijke voorwaarde is, kan de rechter in z’n uitspraak nog strenger zijn voor de architect. Dus: als jij op je centen let, laat dan heel duidelijk een maximumbudget opnemen in de overeenkomst.

Weet wel dat ook jouw keuzes in de loop van het project de uiteindelijke factuur kunnen doen verhogen. Maar het is wel de plicht van de architect om jou als klant daarover voldoende te informeren. Het kan geen kwaad om in de overeenkomst te laten opnemen dat hij dat schriftelijk moet doen.

Als het budget voor jou een belangrijke factor is, dan kun je daar volgens advocate Charlotte Jacobs maar beter zo veel mogelijk op hameren. Laat dan zeker een maximumbudget opnemen in de overeenkomst, maar hou wel nog een ‘verborgen’ marge van 10% achter de hand. Zo vang je eventuele budgetoverschrijdingen op die de rechter niet als abnormaal beschouwt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet