1 op de 5 kansarme scholieren van school zonder diploma

woensdag 24 januari 2018 - 07:59
foto van leerlingen in een klas
De overgrote meerderheid van scholieren uit kansarme wijken van Antwerpen en Gent gelooft dat een goede opleiding de beste manier is om vooruit te komen in het leven. Toch verlaat ongeveer 1 op de 5 de school zonder diploma. Volgens onderzoekers van de Universiteit Antwerpen komt dat omdat ons secundair onderwijs onvoldoende voor hen is aangepast.

9 op de 10 jongeren vindt onderwijs belangrijk

In ons land bevroegen de onderzoekers 3.600 leerlingen uit scholen in kansarme buurten in Antwerpen en Gent. We waren positief verrast door het belang dat deze kwetsbare jongeren hechten aan onderwijs, vertelt professor Chris Timmerman: "9 op de 10 van de ondervraagde scholieren geeft aan dat onderwijs voor hen de belangrijkste manier is om vooruit te komen in het leven. En ze geven ook aan dat hun ouders er net zo over denken".

Toch haalt 1 op de 5 geen diploma

Ondanks dit geloof in de school loopt het toch nog te vaak mis. De trend is dan wel dalend, maar volgens het rapport van het Vlaams ministerie van onderwijs met cijfers over het schooljaar 2014-2015  verlaat in Antwerpen 22,1 procent van de scholieren de school zonder diploma. In Gent is dat 16,6 procent. Uit de studie blijkt dat het vele zittenblijven en het veelvuldig (moeten) veranderen van school leerlingen doen afhaken. "Onze middelbare scholen spelen onvoldoende in op de noden van deze kwetsbare jongeren", zeggen de onderzoekers. 

Persoonlijk begeleiding

Daarom pleiten de onderzoekers voor meer structurele maatregelen die meer onderwijs op maat mogelijk maken. "Maar ook een veilig schoolklimaat waar orde en discipline heerst en pesten geen kans krijgt, draagt er toe bij dat leerlingen niet afhaken", zegt Timmerman. "Ook een goeie studiekeuzebegeleiding kan voorkomen dat leerlingen afhaken op school."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!