Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

7000 kippen zoeken nieuwe thuis

wo 24 jan. - 2:01

Bio-kippenboer Jan Cools uit Loenhout biedt al z'n leghennen, zo'n 7000 kippen, ter adoptie aan. Normaal gaan die kippen naar het slachthuis als ze niet meer op topproductie leggen maar dit keer dus niet. Via de vzw les poules heureuses, de gelukkige kippen, kan je voor 2 euro per stuk een kip een tweede leven geven.
kippie!

Slachthuis

Wanneer een kip op zo'n 75-80% van de productie zit is het voor een kippenboer commercieel niet meer interessant om de hennen te houden. Dan kost het hem meer om de kippen te verzorgen dan dat ze opbrengen. Op dat moment, na zo'n anderhalf jaar, worden de kippen verkocht aan het slachthuis, maar deze keer dus niet. Kippenboer Jan Cools was wel verrast toen zijn telefoon opeens roodgloeiend stond. "Ik wist van niks" zegt hij "Maar toen ik hoorde wat het plan was dacht ik: waarom niet? Ik vind het positief dat mensen kippen willen redden. Zo krijgen kinderen tenminste een echte kip te zien en weten ze van waar de eitjes komen."

 

Overrompeling

Vorige week was een gelijkaardige actie in Wuustwezel een gigantisch succes en een paar jaar geleden waren de mensen er als de kippen bij in Pulle. Jan vraagt 2 euro per hen, dat is een kwart van de prijs van een normale jonge kip in de winkel. "Ik doe het voor de kippen, want rijk zal ik er niet van worden." gaat hij verder. "Ik heb al tegen mijn vrouw gezegd dat ze een paar dagen verlof moet nemen, want alleen ga ik dat niet aankunnen. Mensen komen voor 2 of 3 kippen, ik heb er 7000: ik zal wel even bezig zijn om die te vangen. Daarom hebben we ook specifieke data voorgesteld. Op 13,14 en 16 februari kan je de kippen komen ophalen." Kijk voor meer informatie op de site van Les Poules Heureuses

Pluimen

De 7000 kippen zijn niet kaal geplukt zoals met batterijkippen wel 'ns het geval is. "Ze hebben misschien niet al hun pluimen maar ze zien er nog erg goed uit. Het zijn tenslotte bio-kippen die hier rondscharrelen in de boomgaard. Ik hoop dat ze bij de mensen thuis even goed verzorgd worden, dan zullen ze zeker nog beloond worden met eitjes."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet