Luisterboeken voor slechtzienden: lezen met een snelheid van 20 bladzijden per uur

vrijdag 6 december 2019 - 12:30
An Verstuyft
Werner met een boek voor de micro
Foto: Radio 2
Een boek of tijdschrift lezen is niet vanzelfsprekend voor wie slecht of niet ziet of dyslexie heeft. Gelukkig bestaan er ook luisterboeken, dankzij organisaties zoals Transkript vzw en veel vrijwilligers die de boeken inlezen. Maar er zijn nog altijd vrijwilligers welkom. Ze doen daarom een oproep via de Warmste Week. Voor de Radio 2 Hotline gingen we eens kijken hoe dat werkt.

Geen stemmetjes

Eén keer per week gaat Werner Mollet boeken inlezen in de studio van Transkript in Mechelen. Hij doet dat telkens twee uur. "Per uur proberen we 20 bladzijden in te lezen. Aan een boek van 500 bladzijden ben je dus al gauw 3 à 4 maanden bezig. Maar ik lees graag, ook luidop, en je kan er zo veel mensen mee helpen, ook in Nederland."

Transkript en andere verenigingen die luisterboeken maken, wisselen die dan ook uit met Nederland. Ze overleggen ook om te voorkomen dat boeken meerdere keren worden ingelezen. "We kunnen een beetje kiezen uit de selectie boeken die ingelezen moeten worden", vertelt Werner. "Maar als het in de ik-vorm is geschreven en dat personage is een vrouw, dan laten we het ook inlezen door een vrouw omdat dat logischer klinkt." Acteren wordt niet van de lezers verwacht. "Nee, absoluut niet. Het is niet de bedoeling dat je je stem gaat vervormen. Je moet het neutraal voorlezen en de luisteraar kan dan net zoals een lezer zijn fantasie de rest laten invullen." 

Scherp gehoor

Ronny Delwiche, die zelf niet kan zien, maakt bij Transkript de opnames. "Ronny heeft zo'n scherp gehoor", zegt Werner. "De minste fout of hapering heeft hij opgemerkt. Dingen die je zelf soms niet eens hoort." Ronny werkt voltijds als studiomeester voor Transkript. "Ik ben er best wel trots op dat ik dit kan doen. De computer en de klavieren zijn allemaal aangepast met geluiden en met braille zodat ik er toch mee kan werken." Omdat hij de hele week opnames maakt, is hij de eerste die de luisterboeken hoort. "Maar wel in veel stukjes en allemaal door elkaar, want elke vrijwilliger heeft zijn eigen boek. Al kan ik meestal na een een halve minuut wel weer volgen", lacht hij. "Het is zoals programma's op radio of televisie met elke week één aflevering."

Benefiet

Speciaal voor de Warmste Week doet Werner nog iets extra's voor Transkript: in het Cultuurcentrum van Mechelen speelt hij de monoloog 'De Contrabas' van Patrick Süskind. Die voorstelling vindt plaats op 11 december om 20 uur. Tickets kosten 20 euro en kan je bestellen via deze website.
 

Werner in de studio en Ronny aan de andere kant van het raam

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!