Antwerpse fanfare wereldkampioen met monsterscore

maandag 24 juli 2017 - 17:01
Een van de beste fanfares ter wereld is van bij ons. De Koninklijke Fanfare Sint-Jozefsgilde uit Mol-Sluis is dit weekend wereldkampioen geworden in de derde divisie. En dat met een monsterscore van 97 op 100. Toch was het deze week nog nagelbijten.

Spannende week ondanks 97%


In Kerkrade, een stadje in Nederland, wordt om de vier jaar het Wereld Muziek Concours georganiseerd, ook wel bekend als de Olympische Spelen van de blaasinstrumenten. De fanfare Sint-Jozefsgilde bracht een verplicht werk en een keuzestuk. Daarmee behaalden ze een monsterscore van maar liefst 97 op 100. "Uitzonderlijk", zegt saxofonist Stijn Vanhoof. "Daar hadden we echt niet van durven dromen." Maar ondanks die hoge score, waren ze nog niet zeker van de wereldtitel. De fanfare trad twee weken geleden op, maar de laatste groepen moesten hun nummers gisteren nog brengen. "Gisteren zijn we nog gaan luisteren naar de twee laatste groepen. Toen begonnen we toch weer te twijfelen, want ook zij waren zeer goed. Dat was dus wel even doodgaan. Maar toen we de punten hoorden, voelden we enkel opluchting." 

 

Kersvers papa én wereldkampioen


"De volgende vier jaar mogen wij ons wereldkampioen fanfare derde divisie noemen", zegt Stijn trots. En daar hebben ze hard voor gewerkt. "Normaal repeteren we één keer per week. Maar in de voorbereiding voor dit WK hebben we extra repetities gepland en in de laatste twee weken voor de wedstrijd repeteerden we zelfs twee tot drie keer per week." Al die repetities zijn soms wel zwaar. Voor de 55 amateurmuzikanten is de combinatie met het werk- en privéleven niet altijd makkelijk. "Eén muzikant is zelfs een aantal dagen voor het kampioenschap papa geworden. Hij is vier avonden weggeweest in zijn eerste week vaderschap. Je moet er dus soms wel wat voor opgeven." 

 

Nieuwe, jonge dirigent


Er zijn vier divisies waaraan je als fanfare kan deelnemen: eerste, tweede, derde en concertdivisie. Hoe hoger, hoe moeilijker de stukken. De amateursvereniging uit Mol-Sluis nam nu deel in de derde divisie. Over vier jaar doen ze mee in een hogere categorie, de tweede divisie. "Als je kampioen wordt, is het logisch dat je de volgende keer in een afdeling hoger speelt. Op die manier blijft het uitdagend", vertelt de saxofonist. De 32-jarige dirigent Kevin Van Giel dirigeert nog maar anderhalf jaar een groot orkest. "Dat iemand die nog maar anderhalf jaar dirigeert en dan al direct met zo'n score een wereldtitel binnenhaalt. Dat is toch wel echt uitzonderlijk. Dus het zal dan wel ne goeie zijn", lacht Stijn. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!