Antwerpse Modeacademie na kritiek: "Opleiding is zwaar, sommige studenten zoeken hulp"

vrijdag 27 april 2018 - 10:28
catwalk met modellen
Enkele oud-studenten van de Antwerpse Modeacademie uiten felle kritiek op de opleiding. Zij zijn duidelijk: de werkdruk ligt te hoog en dat leidt onder meer tot psychologische problemen, paniekaanvallen en drugsgebruik.

Te zwaar

De kritiek van de oud-studenten komt er nadat een student van de Modeacademie vorige maand uit het leven is gestapt. Hoewel er nooit maar één reden aan de basis van een zelfdoding ligt, zou volgens sommige bronnen de werkdruk binnen de opleiding een rol hebben gespeeld. 

De oud-studenten spreken duidelijke taal in een artikel op de toonaangevende modewebsite Business of Fashion. (Té) hoge werkdruk, depressies, drugsgebruik, nachtmerries, paniekaanvallen en racisme: het komt allemaal aan bod. Sommigen vergelijken de Academie zelfs met "een sekte". 

Bijsturen

"Dat zijn zware aantijgingen", reageert Johan Pas, hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, vanmorgen in Start Je Dag. "Onze modeopleiding is een van de beste ter wereld en bijgevolg is ze ook heel zwaar", zegt Pas. "Studenten die zich inschrijven, weten dat ze geconfronteerd worden met veel opdrachten op een korte tijd. De druk ligt hoog en sommige studenten reageren daar beter op dan anderen. Het zijn de studenten waarbij het niet zo goed liep, die nu naar de pers zijn gestapt."

Maar dat er een probleem is, ontkent het hoofd van de school niet. "Uiteraard nemen we dit heel serieus", zegt Pas. "We zijn momenteel aan het praten met zowel studenten als docenten en we gaan met de hele ploeg bekijken hoe we de balans tussen kwaliteit en werkdruk beter kunnen krijgen."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!