Babyeekhoorns waaien uit de bomen

donderdag 14 maart 2019 - 08:08
Dennis van den Buijs
Eekhoorn
VOC Brasschaat
De hevige rukwinden zijn slecht nieuws voor jonge eekhoorns. Ze waaien met nest en al uit de boomkruinen. Dat stelde Radio 2 Antwerpen vast bij het Vogelopvangcentrum in Brasschaat.

"Op dit moment verzorgen we 9 jonge eekhoorns," vertelt Lindsay Bens van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Brasschaat. "Het is heel opvallend dat mensen de diertjes samen met hun nestjes binnenbrengen. Die zijn door de harde wind uit de boom gewaaid. Of de boom waarin het nest zat is omgevallen." De jongen van de pluimstaart zijn dan ook echte pluimgewichten. "Ons kleinste exemplaar weegt amper 55 gram," vertelt Lindsay in Start Je Dag. De verzorgers voederen de  babyeekhoorns via een pipetje zodat ze kunnen aansterken.

Hoe kan je helpen?

Babyeekhoorns die op de grond terechtkomen zijn ten dode opgeschreven. "De volwassen dieren kunnen hun jongen onmogelijk terug naar de boomkruin brengen. Ook katten en honden vormen een gevaar voor de kleine eekhoorns," zegt Lindsay Bens. Helpen is dus de boodschap. "Wie een babyeekhoorn vindt, legt het diertje best in een kartonnen doos met een warmwaterkruik. Zo voorkom je onderkoeling en kan je het veilig tot bij ons brengen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!