"Danneels was een monument in de kerkgeschiedenis"

donderdag 14 maart 2019 - 16:44
Laura Keersmaekers
Kardinaal Danneels
Foto: Belga
Theoloog Jürgen Mettepenningen is de schrijver van de biografie van kardinaal Godfried Danneels. Mettepenningen reageerde tijdens het middagprogramma op het overlijden van de kardinaal. Hij beschrijft kardinaal Danneels als een "monument in de kerkgeschiedenis".

"Kardinaal Danneels was niet minder dan een monument in de Belgische kerkgeschiedenis. Niet alleen omdat hij heel spiritueel was, maar hij was ook een sterke communicator die met eenvoudige beelden heel wat ingewikkelde zaken kon uitleggen voor een breed publiek", vertelt theoloog Mettepenningen. Ook vertelt hij dat Danneels overdonderd was door alle gevallen van seksueel misbruik die naar boven kwamen. "Zijn rol was in de ogen van heel wat mensen niet zo helder. Hij verdient veel meer erkenning voor wat hij wel goed heeft gedaan. Zo heeft hij in 1996, in de nasleep van de zaak-Dutroux, een meldpunt voor seksueel misbruik in de Kerk ingesteld."

"Internationaal gewaardeerd als topdiplomaat"

Mettepenningen wil vooral de nadruk leggen op de positieve verwezenlijkingen van Danneels. "Hij heeft de Kerk geleid in België in een overgangsperiode. Hij was bisschop van 1979 tot 2010. Dat is ruim 30 jaar. Hij was voorzitter van Pax Christi, wat hem internationaal heel veel erkenning opleverde. Ook binnen de Kerk werd hij internationaal gewaardeerd als topdiplomaat. Dat werk speelde zich vooral achter de schermen af."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!