De Eregalerij eert Guido Belcanto, Henny Vrienten en de 3 genieën van K3

woensdag 13 maart 2019 - 11:00
Tijdens een feestelijke en muzikale avond in Kursaal in Oostende zijn Henny Vrienten, Guido Belcanto, Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis (het trio achter K3) opgenomen in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek.

Tijdens de show waarin hun muziek centraal stond, werden ze geëerd door collega-artiesten en enkele verrassingsgasten. Roland Van Campenhout, Raymond van het Groenewoud, Bart Peeters, Tine EmbrechtsJan De Wilde, Joost Zweegers, Triggerfinger en K3 stonden op het podium. Met het initiatief bekronen Radio 2 en Sabam for Culture jaarlijks zowel auteurs als componisten die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld.

Guido Belcanto 

Wielrenner of voetballer, dat is wat de jonge Guido Versmissen wilde worden. Een halve eeuw later kennen we hem als zanger en liedjesschrijver Guido Belcanto. Hij noemt het zelf zijn lot, zijn voorbestemming en kan zich geen ander leven voorstellen. Guido begon met zingen in het collegekoor van Turnhout en was in de jaren 70 zanger voor rock-’n-rollorkesten, en daarnaast ook straat- en cafézanger.

Twee jaar na zijn televisiedebuut op de BRT in 1987 bracht hij zijn eerste single 'Droevig is deze wereld' uit. Guido Belcanto was van bij het begin een eigenzinnige auteur en zanger die zich niet in één woord laat vatten. Decennialang al balanceert hij op de smalle grens tussen kitsch en kunst. 

Kenmerkend in zijn repertoire is dat hij dweept met de dramatische aspecten van het leven. Zo maakte hij als twintiger in Antwerpen kennis met het uitgaansleven en de rosse buurt, een buurt die hem fascineerde en inspireerde.

Henny Vrienten

Henny Vrienten wordt altijd in één adem vernoemd met Doe Maar, een van de belangrijkste groepen van de Nederpopscene. Maar muziek was altijd al hét plan, vanaf het moment dat Henny als elfjarige jongen een gitaar in handen gestopt kreeg.  Hij startte zijn carrière als liedjesschrijver voor verschillende muziekuitgeverijen en deed dat onder verschillende pseudoniemen.

Vrienten kwam in 1980 terecht bij Doe Maar en bleef als zanger bij de groep horen tot hun einde in 1984. Toen bracht Henny zijn allereerste soloalbum 'Geen ballade' uit, met daarop de hit 'Als je wint' in een duet met Herman Brood. Zowel als zangercomponist en als producer heeft Henny Vrienten een onmiskenbare invloed gehad op de muziek van de Lage Landen.

Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte

Het trio Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte is onlosmakelijk verbonden met dat andere bekende trio: K3. "Heyah mama" was de start van de samenwerking tussen de drie heren en de drie dames. Het nummer werd onmiddellijk een hit, stond dertig weken in de Vlaamse Top Tien en haalde driemaal goud.  
Alain Vandeputte leerde het vak van liedjesschrijver in Londen. Het zijn Alains woorden en zijn zinnen die door zoveel mensen uit volle borst worden meegezongen. Hij probeert de nummers diepgang te geven zodat ze veel verschillende generaties aanspreken, jong én oud.  
Peter Gillis en Alain Vandeputte startten in 1985 samen Top Studio op in Gent. Miguel Wiels kwam erbij in 1996. Die studio is dé plek waar alle liedjes van K3 opgenomen worden, maar er kwamen in de loop der jaren ook veel anderen artiesten opnemen, zoals Isabelle A, Dinky Toys, Opium en Niels Destadsbader.
Om meer dan 200 liedjes samen te schrijven, moet je goed kunnen samenwerken. Sinds midden jaren 90 loopt het van een leien dakje voor de drie. Meestal ontstaat een K3 nummer aan de piano met Miguel en Alain. Een riedeltje, een zin, de actualiteit, … alles kan een aanleiding zijn. Het skelet van een nummer is vaak snel opgezet, maar daarna gaan ze er alle drie verder mee aan de slag. De puntjes moeten op de 'i' gezet worden, zowel muzikaal als tekstueel. Dat K3 heeft bewezen dat ook wisselende constellaties niets aan het succes van de groep veranderen, heeft alles te maken met het sterke trio schrijvers/producers achter de groep.  
 

De Eregalerij van de Lage Landen: zondag 24 maart 2019 te beluisteren om 13 uur op Radio 2 .

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!