Diamantmachine tot 20 keer sneller dan mens

donderdag 8 november 2018 - 05:56
Dylan Van Rooy
De diamantsector in Antwerpen is weer een vernieuwing rijker. Vanaf nu wordt er gebruik gemaakt van een machine die volledig automatisch een diamant in een juweel kan zetten, een wereldprimeur .

Sneller en zonder fouten

Het bedrijf van Giovanni Daems uit Kessel, ontwikkelde de technologie. De machine werkt 15 tot 20 keer sneller dan een persoon en kan zonder fouten de kleinste diamanten in een juweel zetten.

"Machine heeft nooit een slechte dag"

Dankzij deze technologie kan de Antwerpse diamant moeiteloos de concurrentie aan met de lageloonlanden. "En de machine levert ook betere kwaliteit", zegt Giovanni Daems van het gelijknamig bedrijf. "Als je met mensen werkt, dan durft de kwaliteit wel eens te variëren. Dat is met onze machine wel anders, die heeft nooit een slechte dag." 

Momenteel gebruikt het bedrijf al zo'n 6 diamantzettingsmachines. "We kunnen duizenden stuks maken die identiek hetzelfde zijn, en dat kan een mens niet."

Werkgelegenheid

Zulke machines zijn ook goed voor de werkgelegenheid in de sector, denkt Yves Toutenel van vakbond ACV. Want door die machines, kunnen we het diamantproces misschien terug naar Antwerpen halen. "Momenteel worden de kleine stenen vooral uitgezet naar lageloonlanden, omdat de loonkost daar veel lager ligt. In de lageloonlanden is de automatisatie niet zo doorgedreven als bij ons. Dus ik denk dat op die manier de ketting van de diamanten misschien een positieve invloed kan hebben op de tewerkstelling in België."

84% van alle ruwe diamanten en de helft van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!