Drie van de zes Antwerpse gevangenissen overbevolkt

woensdag 11 december 2019 - 07:42
An Verstuyft
gang gevangenis Antwerpen
Foto: Belga
Het probleem van de overbevolking in de Belgische gevangenissen is opnieuw fors toegenomen. Op dit moment zitten 10.883 mensen in de cel, terwijl er maar 9.219 plaatsen zijn. Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS kon inkijken. In onze provincie zitten er te veel gevangenen in de gevangenissen van Antwerpen, Mechelen en Turnhout.

Vooral Antwerpen en Mechelen

Vooral in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen zit er te veel volk. In Antwerpen zitten er 717 gevangenen terwijl er maar plaats is voor 413 en in Mechelen 144 in plaats van 84. In Turnhout is het probleem kleiner met 283 gevangenen in plaats van 262. In de gevangenissen van Hoogstraten, Merksplas en Wortel is er momenteel geen probleem.

Matras op de grond

Overbevolking leidt in de gevangenissen soms tot vervelende situaties, vertelde Marianne Van Geert in Start Je Dag. Zij is aalmoezenier in de gevangenis van Antwerpen. "Een cel is ongeveer drie meter op drie. Meestal staat daar een stapelbed voor twee personen, maar als er te veel volk is wordt er ook nog een matras op de grond gelegd en soms zelfs twee", legt ze uit. "En ja, als je met zo veel mensen in zo'n kleine ruimte wordt opgesloten dan kan je wel eens kregelig worden en dan zijn er wel eens ruzies."

Staking

Uit protest tegen onder meer de overbevolking leggen de cipiers van de christelijke en de socialistische vakbond vanaf woensdagavond het werk neer voor 24 uur. Maar dat heeft nog extra gevolgen voor de gevangenen, zegt Van Geert: "Dat betekent dat ze bijvoorbeeld niet kunnen sporten of lessen kunnen volgen. Ze kunnen ook geen bezoek krijgen en vooral dát maakt het voor veel mensen echt ondraaglijk." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!