E313 volledig afgesloten ter hoogte van Geel-Oost door ongeval met tankwagen: "Vermijd de omgeving"

woensdag 5 juni 2019 - 08:12
E313 ongeval
Radio 2
De E313 is ter hoogte van Geel-Oost volledig afgesloten in beide richtingen door een ongeval met een lpg-tankwagen. De tank is lekgeslagen. Door het ongeval staan er lange files richting Antwerpen. Er wordt aangeraden om de omgeving te vermijden en om te rijden via Brussel. De hinder zal nog tot de avondspits duren. De nabije omgeving is ontruimd en het lpg wordt overgepompt.

Een gespecialiseerd team is samen met de brandweer de lpg-tankwagen aan het leegpompen. Dat werk zal nog tot de avondspits duren.

"We gaan daar een zevental uur mee bezig zijn",  zegt Koen Bollen van de Kempense brandweer. "Nu zijn we bezig met de voorbereidingsfase,  die duurt ongeveer een uur. De pompwagen wordt dan voorbereid om de inhoud van de gecrashte vrachtwagen over te pompen. Dat overpompen gaat ongeveer 3 uur duren en dan moeten we nog een uur ledigen. Pas daarna kan het takelen van de vrachtwagen beginnen. Het gaat dus in totaal nog 7 uur duren voor de E313 weer open kan."

De snelweg blijft dus voorlopig in beide richtingen dicht. Bollen heeft er wel goede hoop op dat richting Antwerpen de snelweg toch sneller open kan:  "We denken eraan om de E313 richting Antwerpen sneller open te zetten, maar dat is afhankelijk van hoe snel we kunnen werken. De avondspits komt waarschijnlijk in het gedrang. We raden de mensen die niet in de buurt moeten zijn aan om de E313 ook vanavond te vermijden en mensen die naar huis keren, kunnen best een alternatieve route zoeken."

Buurt wordt ontruimd

Het overpompen van het lpg is een gevaarlijke klus en daarom is uit  voorzorg een veiligheidszone van 500 meter ingesteld rondom het ongeval. "We moeten de tankwagen voldoende kunnen koelen", zegt Bollen.  "Als er iets fout zou lopen, kunnen er bewoners gewond raken. Als we die tank niet voldoende kunnen koelen, kan ze exploderen en komt het gas volledig vrij en dat kan dan plots ontsteken. Dan krijgen we een enorme vuurbal die tot 200 à 300 meter ver schade kan aanrichten."

Zo'n 300 mensen in de omgeving van het ongeval zijn geëvacueerd.  Het gaat om buurtbewoners in een aantal straten in Eindhout, een deelgemeente van Laakdal.  Ook de werknemers van enkele bedrijven in een industriezone vlak naast de E313 zijn geëvacueerd. Meer details staan op de website van de gemeente Laakdal.  Buurtbewoners die niet bij familie of vrienden terechtkunnen, worden opgevangen in zaal Dennenoord in de Smallestraat in Laakdal.

Lerares Ine Vercammen is vanmorgen geëvacueerd en naar het opvangcentrum gegaan. "Ik was vanmorgen proefwerken aan het opstellen, maar ik heb direct alles laten vallen, want je weet maar nooit", zegt Vercammen. "We spelen hier kaart en er wordt hier wel gezellig gebabbeld met iedereen en dat geeft wel wat rust", besluit ze.

Er is een infonummer geopend voor meer informatie over het ongeval op de E313. Met alle vragen kan je terecht op het nummer 1771.

kop-staartaanrijding

De tankwagen was vannacht lekgeslagen bij een kop-staartaanrijding tussen drie vrachtwagens en de tankwagen. Dat gebeurde even voor 1 uur bij Geel-Oost, richting Limburg, in de staart van een file. Er stond nog een file, omdat er wat verder, bij Ham, bomen op de weg lagen ten gevolge van het stormweer.

Eén chauffeur kon zijn vrachtwagen op eigen kracht verlaten en bleef ongedeerd. De chauffeur van de tankwagen zat gekneld. De brandweer moest bijzonder voorzichtig te werk gaan vanwege het lekkende gas. In de eerste plaats werd daarom een watergordijn aangelegd rond de tank, om het ontploffingsgevaar in te perken. Na bijna 2 uur kon de vrouw uiteindelijk bevrijd worden en naar het ziekenhuis gebracht worden.

Mijd de omgeving

Er wordt aangeraden om de omgeving van de  E313 te vermijden.  Richting Antwerpen was het vanmorgen meer dan een uur aanschuiven. Het verkeer moet de snelweg verlaten in beide richtingen en een plaatselijke omleiding volgen. "Maar ook op die lokale wegen zit het nu al helemaal vast", zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. "Het is bijna een dramatische situatie rond Geel-West, blijf daar dus weg."

Verkeer op lange afstand van Hasselt naar Antwerpen of naar Gent krijgt de raad via Brussel te rijden. Wie van Maastricht richting Antwerpen moet, rijdt het best via Eindhoven.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!