Een kwart van de broden weegt te weinig

dinsdag 4 september 2018 - 16:09
Natalie Sterckx
broden
Het brood dat je bij de bakker of in de winkel koopt, heeft niet altijd het aangeduide gewicht. Maar liefst 1 op de 4 broden weegt te weinig. Dat blijkt uit controles van de overheidsdienst Economie.

Hoe kan dat?

Volgens bakker Roland D'Hollander van Bakkerij D'Hollander in Wommelgem zou het hete zomerweer er misschien voor iets tussen zitten. "Waarschijnlijk zijn die controles in juli en augustus gebeurd. Een brood bestaat voor minimum 1/3 uit water en dat verdampt. Maar dat moet je als bakker eigenlijk kunnen inschatten. Als je een brood wil maken van 800 gram dan moet je daar minstens 20% extra voor afwegen, dus 960 gram."

Zelf wegen

"Wij doen regelmatig zelf steekproeven en passen bij waar nodig", vertelt D'Hollander. "Maar ook de overheidsdienst Economie komt controleren. Ze leggen een tiental broden op de weegschaal en als er eens eentje minder weegt, is dat niet zo erg. Maar als dat er 10 zijn, natuurlijk wel."

Is een brood dan altijd exact 400 gram?

"Het gewicht van een brood durft al eens schommelen", zegt D'Hollander. "Maar ik heb liever dat een klant buiten gaat met een brood van 410 gram dan van 390 gram."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!