Eerste koesterkoffer voor het overleden zoontje van Evy

woensdag 1 november 2017 - 14:21
koesterkoffer
Evy Verbeyst verloor 4 jaar geleden plots haar driejarig zoontje. De koesterkoffer helpt haar en haar familie om het verlies een plaats te geven.

De koesterkoffer is een idee van het Antwerpse Berrefonds. Eerder bedachten zij ook al een herinneringsdoos voor ouders die een baby verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Maar voor wie een iets ouder kind verliest, was er eigenlijk nog niks.

Evy verloor heel onverwachts haar zoontje toen hij 3 jaar was. "4 jaar geleden bestond die koffer nog niet en kwamen we met lege handen het ziekenhuis buiten", vertelt ze in ons middagprogramma.

Herinneringen

"Pas bij de begrafenisondernemer hebben we hem mogen vastpakken en zijn kleertjes mogen aandoen die hij graag aandeed. Op de dag dat we echt afscheid van hem moesten nemen hebben we nog een haarlok afgeknipt en een voet -en handafdruk gemaakt. Zelfs 4 jaar later is deze koesterkoffer nog welkom. Er zit bijvoorbeeld een kussen in waarop je met textielstift iets kan schrijven en dit kan voor de oudere zus ook een manier zijn om alles een plaats te geven."

De kleurrijke koffer wordt uitgedeeld aan families die een kind verliezen onder de 12 jaar. De koffer is samengesteld met allerlei spullen om de herinnering levend te houden. Er zit een canvasdoek in om een voet- of handafdruk op te maken, een koesterdeken, een troostkussen om op uit te huilen of mee te knuffelen. Er zit ook een koesterboek in waar vrienden en familie herinneringen in kunnen schrijven. In het linnenzakje, dat een geur langer vasthoudt dan een plastic zak, kun je de laatst gedragen kleren bewaren. Er zitten ook nog vriendschapsbandjes in voor het hele gezin. Kapitein Winokio heeft een lied gemaakt en dat wordt ook in het koffertje gestoken.


 

koffer van dichtbij

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!