Fietsersbond over stijgende fietsdiefstallen in Antwerpen: “Er moeten dringend meer beveiligde fietsenstallingen komen”

donderdag 31 oktober 2019 - 08:33
Anneke Hermans
Man steelt fiets
Foto: Getty Images
In Antwerpen worden er steeds meer fietsen gestolen. Dat blijkt het cijfers van de stad Antwerpen. Tussen januari en eind augustus werden zo’n 2600 fietsen meer gestolen dan in dezelfde periode de afgelopen jaren. “Het zijn straffe cijfers maar het is jammer genoeg een trend in heel het land,” zegt Wies Callens van de fietsersbond.

Zo’n 2600 gestolen fietsen meer, dat zijn straffe cijfers vinden ze bij de fietsersbond. Jammer genoeg is het niet alleen een fenomeen dat ze in Antwerpen zien. “Er worden overal meer fietsen gestolen, zeker nu er meer mensen met dure elektrische fietsen en Speed Pedelecs rijden,” zegt Wies Callens van de fietsersbond.

Vijftig procent van alle gestolen fietsen in Antwerpen worden volgens de cijfers gestolen in de historische binnenstad, op het Zuid, maar ook aan de stations.

Daders van fietsendiefstallen ook vervolgen

Volgens Callens is er een gebrek aan veilige fietsenstallingen. “Dan heb ik het niet enkel over een stalling waar je je fiets kan vastmaken, maar het moet ook een stalling zijn die echt beveiligd is. Een plaats waar je enkel binnen kan met een badge of waar er permanente camerabewaking is. Dat is het meest efficiënte middel tegen fietsdiefstallen.”

De stad wil nu starten met een sensibiliseringscampagne. Zo willen ze dat mensen hun fietsen gaan labelen. Zo wordt je fiets gegraveerd of krijgt hij een sticker en is die fiets ook makkelijker te traceren als hij gestolen wordt. Een goed idee, maar het kan nog beter volgens Callens: “Ik denk dat er in de eerste plaats meer en veiligere fietsenstallingen moeten komen, maar ook de politie is hierin belangrijk. Politie en gerecht moeten een hogere prioriteit maken van het opsporen van gestolen fietsen en het vervolgen van daders. Wanneer mensen hun fiets verschillende keren gestolen wordt, dan zie je dat ze die fiets links laten liggen en weer terug in de auto kruipen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!