Het bouwverlof start vanavond, dankzij de Sinksenfoor

vrijdag 12 juli 2019 - 15:34
Laura Keersmaekers
Bouwwerf
Foto: Belga Image
Als je in de bouwsector werkt dan is het vandaag waarschijnlijk je laatste werkdag, want het zomerse "bouwverlof" start straks. Dat betekent dat drie weken lang de meeste bouwbedrijven en architectenbureaus dicht zijn. De periode van het bouwverlof verschilt per provincie en werd in Antwerpen in het verleden afgestemd op de Sinksenfoor.

De periode van het bouwverlof loopt niet overal gelijk. In Oost-Vlaanderen duurt het bouwverlof drie dagen langer dan bij ons. In de regio Leuven is het bouwverlof vroeger gestart en moeten ze eind juli al terug aan het werk. De periode waarin het bouwverlof valt, is historisch zo gegroeid. "In het verleden was bouwen een vrij lokaal gebeuren en vaak werden die periodes gekozen in functie van de lokale activiteiten. Zo waren kermissen belangrijk om rekening mee te houden", vertelt Mark Dillen van de Confederatie Bouw.

Sinksenfoor 

"In Antwerpen hebben we documenten teruggevonden van net voor de Tweede Wereldoorlog waaruit blijkt dat men het bouwverlof afstemde op de Sinksenfoor. Zo konden de bouwvakkers met hun gezin naar de kermis. Momenteel hebben de lokale verschillen minder zin en ligt de periode van het bouwverlof daarom ook minder verspreid", aldus Dillen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!