Hoe herken je een beroerte?

woensdag 13 maart 2019 - 16:44
Laura Keersmaekers
Studenten van de Thomas More Hogeschool delen informatie over beroertes uit
Foto: Radio 2
Ter ere van de "Dag van de Zorg" sensibiliseren studenten verpleegkunde van de Thomas More Hogeschool Turnhout voorbijgangers aan het station. De studenten geven tips over hoe je een beroerte kan herkennen en wat je moet doen. Dit is dringend nodig want in België krijgen elk jaar 20.000 mensen een beroerte.

Symptomen beroerte 

De studenten verpleegkunde doen met voorbijgangers testjes om te leren een beroerte te herkennen en wat ze dan moeten doen. Bij een beroerte is het belangrijk om snel te reageren. Hoe sneller je in het ziekenhuis geraakt hoe meer kans op een goed herstel. Docent verpleegkunde van Thomas More, Koen Kleimans, legt uit hoe je een beroerte kan herkennen. "Het meest voorkomende symptoom is een scheef hangende mondhoek. Ook de spraak veranderd, mensen hebben moeilijkheden om te praten en geraken niet uit hun woorden." 

Testen beroerte 

Als je denkt dat iemand een beroerte heeft gehad kan je een paar eenvoudige testjes doen. "Vraag de persoon om zijn beide armen omhoog te houden. Dit gaat meestal niet bij mensen met een beroerte. Vraag ook of de persoon weet waar hij is.  En het belangrijkste is om het bewustzijn van de persoon te controleren", vertelt Koen Kleimans. Wanneer je deze symptomen bij iemand herkent, bel je best meteen naar het nummer 112.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!