Is er nog plaats voor deelfietsen in Antwerpen? Mobit trekt weg uit centrum en verhuist naar het noorden

dinsdag 3 december 2019 - 07:11
Maaike Joris
Een groene fiets van Mobit aan het dok van het MAS in Antwerpen
Facebook Mobit
Er zijn heel wat opties als je in de stad Antwerpen de fiets wil nemen: Velo, Cloudbike, Blue-Bike, de Swapfiets,... De groene deelfietsen van Mobit werden er vorig jaar ook gelanceerd maar ze verhuizen nu bijna allemaal naar het noorden van Antwerpen. "We kiezen voor plekken waar er minder concurrentie is van de Velo", zegt zaakvoerder Alexander De Bièvre.

Anderhalf jaar geleden kwam Mobit met zijn deelfietsen naar het centrum van Antwerpen, maar ze werden minder gebruikt dan gehoopt. "We hebben ook deelfietsen in Kortrijk en Mechelen en daar verdubbelde het aantal gebruikers op een jaar tijd. In Antwerpen was dat niet zo", vertelt zaakvoerder Alexander De Bièvre. "We zijn dus in samenspraak met de stad op zoek gegaan naar plekken waar er meer vraag zou zijn naar onze fietsen."

Concurrentie Velo

"De Velo's zijn zeer goed ingeburgerd in Antwerpen. Het aantal ritten ligt ongelooflijk hoog (zo'n 60 000 mensen hebben een jaarabonnement, n.v.d.r.). Wij hebben 300 fietsen, Velo heeft er meer dan 4000. Om te kunnen garanderen dat de gebruikers altijd een fiets kunnen vinden, moet je je gebied klein genoeg houden als je minder fietsen hebt. We zijn dus gaan kijken waar de velo's minder aanwezig zijn. Dat is het noorden van Antwerpen: in Merksem, Ekeren, Brasschaat en Schoten bijvoorbeeld."

Plots meer gebruikers

De verschuiving lijkt een goede zet te zijn. "We merken dat het aantal gebruikers op een maand tijd al met meer dan 30 procent gestegen is", zegt De Bièvre. "De mensen kunnen ook nog altijd naar het centrum van Antwerpen fietsen, maar we hebben het aantal "dropzones" wel beperkt. Je kan ze dus niet meer zomaar overal achterlaten en je zal er in het centrum van Antwerpen ook niet gemakkelijk nog één vinden als je van daaruit wil vertrekken."

Markt verzadigd?

Is er geen plaats meer voor extra deelfietsen in de stad Antwerpen? "Zeker wel", zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "De markt van de deelfietsen blijft groeien en bij de stad Antwerpen zijn er nog twee vergunningen beschikbaar om deelfietsen uit te baten. Er zijn wel strenge voorwaarden. We zouden niet willen dat het ontspoort en dat de stad plots overspoeld wordt met fietsen die overal rondslingeren."

Elektrische deelfietsen

"We zijn momenteel op zoek naar een aanbieder van elektrische deelfietsen", vertelt Kennis. "Die zal wel een groter gebied bedienen: de "Vervoerregio Antwerpen", met 33 gemeenten, want met de elektrische fiets leg je grotere afstanden af."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!