Kindje vaccineren of niet? Artsen willen twijfelende ouders beter overtuigen

maandag 2 december 2019 - 08:01
Dennis van den Buijs
Arts geeft kindje vaccinatie
Steeds meer ouders twijfelen of ze hun kinderen laten inenten. Volgens de krant 'De Morgen' gaat het over 1 op de 5 Vlamingen. De medische wereld wil ingrijpen met een crisisplan. "Twijfelaars zijn niet altijd vaccinatieweigeraars. Als we hen de juiste informatie geven, laten ze hun kinderen wél vaccineren", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme op Radio 2 Antwerpen.

"We merken dat steeds meer ouders bezorgd zijn over vaccinaties terwijl niet alle artsen, apothekers of verplegers een pasklaar antwoord hebben", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen in 'Start Je Dag'. "Daarom gaan we in een eerste fase het medisch personeel beter informeren over vaccinaties. Dat is heel belangrijk want vaak hebben ouders heel simpele vragen over vaccinaties. Bijvoorbeeld: waarom moet mijn kindje al op 8 weken een prikje krijgen? Zonder duidelijk antwoord belanden die ouders op het internet. Daar vinden ze dan allerlei verhalen over vaccinaties die niet wetenschappelijk zijn. Met snelle en correcte informatie kunnen we vermijden dat ouders hun kindjes niet laten inenten." 

Van Damme verwijst bijvoorbeeld naar verhalen die circuleren over het verband tussen vaccinaties en de kans op autisme. "Dat verhaal klopt niet. Het is een complottheorie die al twintig jaar opduikt en al verschillende keren weerlegd is door de Wereldgezondheidsorganisatie."

Iedereen is verantwoordelijk

De gevolgen van een lagere vaccinatiegraad laten zich nu al merken zegt professor Van Damme. "Plots hebben we na jaren afwezigheid opnieuw mazelenepidemies bij kleine kinderen. Die zijn het gevolg van ouders die hun kinderen niet willen inenten. Dat is erg zorgwekkend want op die manier zijn we als bevolking niet meer beschermd. Er zijn bijvoorbeeld kindjes met kanker die zo zwak zijn dat ze niet gevaccineerd kunnen worden. Als er dan mazelen uitbreken, zijn ze onbeschermd. We zijn dus met zijn allen verantwoordelijk voor onze groepsimmuniteit."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!