Mechelen viert Beethoven in 2020: "Zijn muzikale roots liggen hier"

maandag 9 december 2019 - 16:00
Luc Milio
Ludwig Van Beethoven is dan wel in Duitsland geboren, toch liggen de wortels van de componist in Mechelen. Zijn grootvader, Lodewijk Van Beethoven, woonde er. Daarom heeft Beethoven ook een Vlaamse naam, met 'van' in plaats van 'von'. Mechelen gaat tijdens het feestjaar zowel aandacht besteden aan de composities van Ludwig Van Beethoven, als de mens achter de componist. Die overleed 250 jaar geleden.

Volgend jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig Van Beethoven in het Duitse Bonn werd geboren, maar dat wordt ook uitgebreid in Mechelen gevierd. Daar liggen namelijke zijn muzikale roots. Grootvader Lodewijk Van Beethoven was een Mechelse bakkerszoon die er in het kathedraalkoor zong en lessen kerkorgel volgde. Later trok hij naar Bonn en daar is ook Ludwig geboren.

Mechelen gaat het hele jaar door op verschillende historische locaties vooral focussen op zijn koor- en stemmenwerk. "Hij schreef bijvoorbeeld veel canons, kleine werkjes waar hij ook zijn boterham mee verdiende", vertelt cultuurcoördinator Steven Defoor. "Tijdens het feestjaar zal er op veel plaatsen al voldoende aandacht zijn voor zijn grotere instrumentale composities. Daarom zetten wij in Mechelen meer in op het onderbelichte koor- en stemmenwerk van Beethoven. Zijn beroemde negende symfonie zal je bij ons niet horen."

Er worden ook vier films getoond, soms in combinatie met concerten. Die leren ook veel over de mens achter de componist. Dat hij doof was, is algemeen geweten. Toch schuilde er achter zijn norse uiterlijk een grappige man die ook erg met het milieu begaan was. Beethoven is niet alleen volgend jaar in Mechelen aanwezig, aan de Haverwerf staat zowel een beeld van Ludwig als zijn grootvader Lodewijk. Die heeft er ook zijn eigen straat en ook één van de bruggen over de Dijle is naar Van Beethoven genoemd.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!