Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Nog altijd brandgevaar in Antwerpse natuurdomeinen

di 6 jun. - 9:53

Door het droge weer was er in heel wat natuurgebieden in onze provincie de laatste tijd een hoog risico op brandgevaar. Maar ook al heeft het al de hele dag flink geregend, toch is dat brandgevaar niet geweken.

Nog altijd brandgevaar

Ondanks de regen van de laatste uren, blijft er brandgevaar in onze natuur- en bosgebieden. De brandfase geel is nog altijd van kracht. Dat wil zeggen dat uitbaters en brandweer rond de brandgevoelige gebieden extra waakzaam zijn. "We komen van een erg droge periode", vertelt Filip Hubain van Natuur en Bos. "Dan is een dagje stevige regen niet genoeg om het gevaar meteen op te lossen. De bodem kan nog steeds erg droog zijn. Dat merk je bijvoorbeeld als je nu gaat wandelen: de grond zal weer snel opgedroogd zijn. Het is misschien niet zo leuk voor ons, maar de natuur heeft dus echt wel nood aan wat extra water. Laat de bomen en de plantjes nu gerust maar wat meer drinken."
 

Gebruik je verstand

Ook al is code geel de op één na laagste fase, toch ben je best heel voorzichtig in de heidegebieden of plaatsen waar veel dennen staan.

"Gebruik gewoon je gezond verstand", zegt Hubain. "Wees voorzichtig en aandachtig voor mogelijk gevaar. En vuurke stook is natuurlijk altijd uit den boze."

Wat betekenen die verschillende brandfases nu weer?

GROEN: Weinig gevaar
Er is geen bijzonder risico op brand in natuurgebieden. 
Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte. 

GEEL: Gevaar
De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. 
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. 

ORANJE: Hoog gevaar
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. 
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand. 

ROOD: Extreem hoog gevaar
Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. 
Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet