Ontploffing door deodorant in Hulshout

dinsdag 16 juli 2019 - 12:06
deodorant die spuit
gettyimages
In een woning in Hulshout zijn enkele ramen gesneuveld nadat er een bus deodorant ontplofte. De bus stond te dicht bij een kaars. Twee mensen raakten lichtgewond.

De bus deodorant ontplofte in een woning in de Jozef Michielsstraat in Hulshout. De bus stond naast een aantal kaarsjes die er stonden ter nagedachtenis van een overledene. Door de warmte van de kaarsen werd de deodorant te heet en ontstond er een vuurbal. Door de drukgolf sneuvelden er een paar ruiten, en de twee mensen die aanwezig waren in de woning liepen lichte brandwonden op aan de armen. Er is ook heel wat roetschade door de explosie.

Hou spuitbussen ver van warmtebronnen

In deodorant zit een aanzienlijke hoeveelheid butaan, isobutaan en propaan. Deze gassen kunnen een explosie veroorzaken als ze in de buurt komen van een ontstekingsbron. Ditzelfde geldt voor de alcohol in de flacons. 

Fabrikanten zijn verplicht om op de etiketten te vermelden dat de deodorants brandgevaarlijk zijn, maar in het dagelijks leven wordt hier vaak geen rekening mee gehouden. Daarom een advies: zorg ervoor dat een deodorant nooit in de buurt staat van warmtebronnen. Een open haard, verwarming of kookstel - maar dus ook enkele kaarjes - kunnen een explosie veroorzaken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!