Roken in het Mechelse Vrijbroekpark? Parkwachter spreekt je aan

maandag 15 april 2019 - 14:31
Yoran Chanet
Kinderburgemeester Mechelen, Generatie rookvrij, Mechelen, Vrijbroekpark
Provincie Antwerpen
In het Vrijbroekpark in Mechelen start vanaf vandaag een campagne "Generatie Rookvrij" om het roken in het park te ontmoedigen. Parkwachters zullen rokers aanspreken op hun gedrag om zo het roken te bannen uit het park. De provincie Antwerpen en Kom Op Tegen Kanker willen zo ervoor proberen zorgen dat elk kind rookvrij kan opgroeien.

Het is een proefproject om zoveel mogelijk plekken waar kinderen en jongeren komen rookvrij te krijgen. In het Vrijbroekpark spelen veel kinderen en jongeren hockey of tennis of leven ze zich uit in de speeltuin. 

Geen rookverbod

Het gaat niet om een strikt rookverbod: "Wij willen een positieve boodschap brengen. Het belangrijkste is dat kinderen en jongeren niet beginnen te roken. Dat wil niemand, ook niet de mensen die zelf roken. Zien roken doet roken", zegt de provincie Antwerpen.  Wie het niet kan laten kan terecht in  twee zones waar je toch nog een sigaret kan opsteken: in de brasserie en aan het bezoekerscentrum. 

"Iedereen wint daarbij"

Parkwachter Mark is voorstander van het rookverbod: "Het is niet gezond en niet goed voor je portefeuille. Je begint te roken door anderen te zien roken. We willen vooral bezoekers positief benaderen en jongeren van de sigaret afhouden. Bovendien is het voor de natuur ook nadelig. De peuken blijven tientallen jaren liggen en eksters vliegen er mee rond. We hebben het vorig jaar al eens geprobeerd toen er een vuurverbod van kracht was door de droogte. Dat werd goed begrepen door de rokers."

"Rook niet in de buurt van kinderen"

"Je mag nooit roken in een spel of sportomgeving. Volwassenen moeten het rookverbod respecteren", zegt Mechels kinderburgemeester Jaan Roelen.  

Wat denken de parkbezoekers?

De meningen bij parkbezoekers zijn verdeeld. Roker Elvis Alberti is voorstander: "Het is een goed initiatief om het roken te ontmoedigen. Ik zal het naleven vanaf vandaag.  Anneke Peeters denkt dat het een logisch idee is: " Ik zag net zo'n bordje hangen en ik vind het in een parkomgeving niet oké dat mensen roken." Veerle is tegenstander: "Je moet de vrijheid hebben om te roken maar er zou een oplossing moeten gevonden worden voor de peuken. Een voorbeeld zou de zakjes kunnen zijn die ze bij honden gebruiken. "Het is een goede zaak en roken is helemaal niet goed voor het milieu", zegt Els De Rijmaker.  

Evaluatie volgt

In september zal de provincie het project evalueren.  Dan zal de provincie beslissen of het verder gezet wordt. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!