Site van gesloten conservenfabriek "La Corbeille" is 9 jaar later bruisende plek met winkels en bedrijven

maandag 3 augustus 2020 - 10:16
An Verstuyft
tankstation en winkel op KMO-zone La Corbeille
Foto: Radio 2
In 2011 sloot de conservenfabriek in Westmeerbeek bij Hulshout de deuren. La Corbeille was ooit één van de eerste fabrieken in ons land die groenten en fruit inblikten. Meer dan 100 mensen verloren hun job. Intussen zijn er op de site verschillende nieuwe bedrijven in de plaats gekomen, een supermarkt en een tankstation met een broodjeszaak. Heel veel mensen vonden er dus een nieuwe job en kunnen er nu ook komen winkelen. Daar zijn ze heel gelukkig mee, kreeg Jelle Cleymans te horen op Radio 2 Antwerpen.

De fabriek van La Corbeille lag vlak tegen de woonwijk, vertelt Peter Broeckx die er 30 jaar werkte: "Wij konden te voet naar ons werk gaan. Het was een zegen voor de omgeving want er was allerlei personeel nodig. Dat ging van ongeschoolde arbeiders tot stielmannen en hooggeschoold personeel." Het was dan ook een klap toen de Franse conservengigant Bonduelle, die in 2008 eigenaar was geworden, de deuren sloot. "We hadden dat niet zien aankomen. Het was een familiebedrijf en we hadden niet verwacht dat het zou verkocht worden. Maar het was de laatste jaren wel een sterk en concurrentieel bedrijf geworden en dus een blozende appel om geplukt te worden."

Veel meer jobs

"Het deed pijn toen de gebouwen van La Corbeille afgebroken werden", geeft Broeckx toe. "Maar als ik nu zie wat het geworden is, dan ben ik heel blij met wat er gerealiseerd is en met de manier waarop. Waar er bij de fabriek 250 tot 300 mensen werkten in het seizoen, kunnen er hier nu makkelijk meer dan 1000 werken."

 

 

Iedereen kende wel iemand die in de fabriek gewerkt had. Het was dus fijn om aan te kondigen dat we een nieuw project gingen realiseren waar nog meer volk kon tewerkgesteld worden. 

Johan Van Loo, zaakvoerder Tervias - La Corbeille

Het is Tervias dat de nieuwe site helemaal ontwikkelde. "Ik ben geboren en getogen in de buurt en er is niets zo mooi als zo'n project te kunnen realiseren in je eigen dorp, zeker gezien de geschiedenis", vertelt zaakvoerder Johan Van Loo aan Jelle Cleymans. "We hebben bij de start een buurtvergadering gedaan en iedereen kende wel iemand die er ooit gewerkt had. De sluiting en de werkloosheid die eraan gekoppeld was, hadden er dus wel ingehakt. Het was dan ook fijn om te kunnen aankondigen dat we een nieuw project gingen realiseren, waar we nog meer volk zouden kunnen tewerkstellen."

Supermarkt

Omdat Van Loo zelf uit de regio komt, wist hij ook wat er nodig was: "Er was een grote nood aan kleinere KMO-eenheden. We hadden hier heel veel schrijnwerkers, dakwerkers, loodgieters... die uit hun voegen barstten. Het is dus wel fijn om hen nu die plaats te kunnen aanbieden." Maar er zitten niet alleen kleine zelfstandigen. "Er was in de hele gemeente Hulshout maar één supermarkt, geen in Westmeerbeek. Nu is hier, net deze maand, een Albert Heijn opengegaan."

"Als ik je hoor praten, ben jij duidelijk fier", lacht Jelle. "Ja, het is ook vlakbij, ik kom er elke dag en ik word ook door heel veel mensen aangesproken. Als het dan zo'n positief project is met veel werkgelegenheid is het fijn om daar te vertoeven."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!