"Verkeersslachtoffers niet altijd gediend met confrontatie met overtreders"

woensdag 10 juli 2019 - 10:05
Een persoon met krukken en een brace rond de knie
gettyimages
Verkeersslachtoffers hebben er niet per se een boodschap aan dat verkeersovertreders hen komen bezoeken. Dat zegt Steven Hazenbosch, directeur van het revalidatiecentrum Pulderbos in Gazet van Antwerpen. Hij reageert op het nieuws dat Kris Van Dijck (N-VA), Vlaams Parlementsvoorzitter en burgemeester van Dessel, zo'n bezoek plant nadat hij is betrapt op dronken rijden.

Andere zaken aan hun hoofd

"Het is niet per se een slecht idee om de overtreders te confronteren met de slachtoffers, maar het mag niet als een evidentie beschouwd worden", zegt Steven Hazenbosch. "De slachtoffers zijn volop bezig met hun revalidatie en met vragen over hun toekomst, en dan is het niet altijd gemakkelijk om op dat moment een veroorzaker van een verkeersongeval te ontmoeten. We moeten in de eerste plaats oog hebben voor de slachtoffers en we mogen niet automatisch verwachten dat ze na zo'n ingrijpende gebeurtenis openstaan voor zo'n confrontatie. Er zijn al wel dergelijke bezoeken geweest, we weigeren ze niet sowieso, maar onze focus bij Pulderbos ligt in de eerste plaats op de zorg voor de verkeersslachtoffers."

Geen tijd en middelen

"Als we systematisch verkeersovertreders moeten ontvangen, zouden we daar ook extra personeel voor moeten krijgen", zegt Hazenbosch. "We hebben niet zomaar de tijd en de middelen om telkens mensen te ontvangen en rond te leiden. Wij moeten al onze aandacht en tijd in onze patiënten steken, want dat verdienen ze.

Aangrijpende lezing heeft meer effect

"Ik ben wel wat miserie gewoon door in Pulderbos te werken, maar wat mij echt heeft aangegrepen, is de lezing van Vincent Leus. Hij is zijn dochter verloren in een verkeersongeval. De bezieling waarmee hij vertelt en waarmee hij oproept om op te letten met alcohol in het verkeer, kruipt echt onder je huid. Ik heb na de lezing meteen een eigen alcoholtester gekocht, en ik gebruik hem sindsdien elke keer als ik wil rijden nadat ik een glaasje gedronken heb om te checken of ik nog bekwaam ben. "

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!