Waarom noemen we supporters van KV Mechelen "kakkers"?

woensdag 10 april 2019 - 08:45
Elisabeth De Weerdt
De kakfie van Radio 2 Antwerpen
Op 1 mei speelt KV Mechelen de bekerfinale tegen AA Gent. Vanwaar komt nu de geuzennaam "kakkers"? We vroegen het vanochtend tijdens Start Je Dag aan Bertrand Peeters, voorzitter van het Malinwa archief.

Binnen drie weken is het de match van het jaar voor KV Mechelen. Ze spelen dan thuis voor de beker van België. Uniek want KV komt van ver en speelt op dit moment nog in tweede klasse.

Geuzennaam

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de geuzennaam kakkers. "Vroeger werd het woord kakker gebruikt als scheldnaam van de socialistische Racingers naar de katholieke KV'ers", vertelt Bertrand Peeters, voorzitter van het Malinwa archief. "Men noemde vroeger de spelers ook wel de schrikketisten, omdat we als tweede club in België een verdediger achteraan lieten staan." Maar de meest geloofwaardige uitleg is het feit dat KV Mechelen een katholieke ploeg is. "Onze katholieke voorzitter droeg destijds een hoge hoed en zou de wedstrijd soms langs de zijlijn al zittend op zijn hoed hebben bekeken. Een tot de verbeelding sprekende houding."

Kakfie

Radio 2 Antwerpen wil de kakkers steunen tijdens de bekerfinale. Steun jij ze ook? Stuur ons een leuke toiletselfie of "kakfie". Op de facebookpagina van Radio 2 Antwerpen staat alvast een foto van de redactie. Post jouw foto gewoon als reactie onder dat bericht. De meest originele wint Gentse neusjes. Want we gaan die Buffalo's van AA Gent opeten!

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!