WEEK 1: Militaire uitrusting
vr 27 jun. - 7:48
Forten, bunkers, loopgraven en kanonnen.... Zij bijten de spits af in onze reeks over de eerste wereldoorlog.
Aflevering 1: Een fort om te oefenen
Tegen die bom was het oefenfort ook nooit bestand geweest, weet Jan Ingelbrecht – een geboren en getogen Kapellenaar die het verhaal van het oefenfort nog kan vertellen. “Want heel veel mensen lopen hier voorbij, zonder te weten wat dit precies is” zegt ie. Wel, daar brengt Radio 2 Antwerpen vanaf nu verandering in – want met deze uitzending kent iedere luisteraar het verhaal ook. Nu alleen het fort zelf nog vinden – we dagen je uit.
Alfevering 2: Het binnenfort van Edegem – executieplaats
De binnenste fortengordel was er eerst. Er waren in totaal 8 zogenaamde Brialmontforten: Wijnegem, Wommelgem, Borsbeek, Mortsel, Edegem, twee in Wilrijk en dat van Hoboken. Ze staatn er nog allemaal behalve één – het fort van Wijnegem – daar staat nu een shoppingcentrum van Wijnegem.
De forten worden onderling verbonden door wat men in de volksmond ‘De Krijgsbaan’ noemt. Een naam die niet toevallig gekozen is.
Na de overgave van Antwerpen en de forten, bezette de Duitse macht niet alleen de stad maar ook de forten. Fort V was zelfs het decor van executies, uitgevoerd én bevolen door de bezettingsmacht. 16 Belgische ‘spionnen’ vonden er de dood voor het vuurpeleton. Ze werden zelfs in het fort begraven. Na de oorlog werden ze opgegraven en verplaatst.
Meer info http://www.fortengordels.be/forten/fort-5
Voor een rondleiding in het fort of voor meer informatie www.edegem.be of een mail naar cultuur@edegem.be
Aflevering 3: De kanonnen
Meer info: Gunfire Museum – Kwartier West – Kapellei 59 – 2930 Maria Ter Heide of janssens.jos@telenet.be
Aflevering 4: Bunkers
En dus werden er massaal loopraven en bunkers gebouwd. De plannen waren weliswaar Duits maar de bouw gebeurde vaak door Belgische handen. Want in de buurt van de grens werden heel wat werkkrachten opgevorderd.
Pittig detail: alle beton en werkkrachten ten spijt, hebben de bunkers in WOI nooit dienst gedaan. Er is nooit een schot gelost omwille van de eenvoudige reden dat er nooit een poging ondernomen is om via Nederland België binnen te vallen.
Meer info: http://www.provincieantwerpen.be/publicaties/vrije_tijd/cultuur/erfgoed/...
http://www.provincieantwerpen.be/vergetenlinies
http://www.antwerpen1914-1918.be/pagina/boek-duitse-linies-antwerpen
Aflevering 5: Loopgraven
In het noorden van onze provincie kom je in de bossen van Kapellen, Brasschaat, Stabroek, Kalmthout enz… stukken loopgraaf tegen. Ze zijn nu wel wat opgehoogd omdat er jarenlang bladeren in zijn gevallen, maar hier en daar sta je wel 1m80 ‘diep’ en heb je een idee van hoe het er 100 jaar geleden moet hebben uitgezien.
Meer info vind je op www.natuurenbos.be