4 dingen die je nog niet wist over Dolly Parton

dinsdag 19 januari 2021 - 14:40
Hoera, Dolly Parton blaast vandaag 75 kaarsjes uit! Maar wist je dit al over de grote countryster?

Gezin van veertien

Dolly Parton komt uit een arm gezin. Ze was het vierde kind en had elf broers en zussen. Haar vader was tabaksboer. Ze groeiden met veertien op in een klein, houten huis met amper twee slaapkamers. Er was geen water of elektriciteit. Winter en zomer moesten het gezin Parton zich wassen in het bergriviertje naast hun huis. Haar afkomst bepaalde mee hoe Dolly er vandaag uitziet. Haar looks zijn altijd een beetje overdreven met felle kleuren, veel make-up en hoge kapsels. Daarvoor liet ze zich inspireren door de prostituee in het dorp waar ze opgroeide. Alle inwoners keken die dame na en lachten haar uit, maar Dolly vond haar fascinerend en prachtig. Dolly Parton draagt ook altijd pruiken. Dat vindt ze gemakkelijk in haar drukke leven.

Borsten ter waarde van 600.000 dollar

Parton is niet vies van wat plastische chirurgie en praat daar ook openlijk over. Alleen haar borsten, daar deed ze even mysterieus over. Maar begin jaren 2000 gaf ze toch toe dat er een borstvergroting aan te pas gekomen was. Haar borsten zijn een beetje haar handelsmerk geworden. Ze zijn ook verzekerd voor 600.000 dollar! Toen ze in een interview gevraagd werd of ze spijt had van haar borstvergroting, antwoordde ze resoluut nee. “Ik heb te hard gewerkt om ze zo groot te krijgen!

Ik word zo oud als mijn plastische chirurgen toelaten.

Dolly Parton

Geëngageerde zakenvrouw met lange mouwen

Dolly Parton draagt altijd lange mouwen. Haar armen staan vol tattoos, voornamelijk van engeltjes en vlinders. Vlinders zijn een belangrijk symbool voor Parton. Het is ook het logo van haar eigen pretpark ‘Dollywood’. Dolly is naast countryster ook een geëngageerde zakenvrouw. In haar pretpark werken 5.000 mensen. Er is ook een reservaat voor vogels én speciale kamers voor kinderen met autisme. Er wordt aan iedereen gedacht in ‘Dollywood’. Parton heeft ook een eigen fonds, de ‘Imagination Library’. Daarmee schenkt ze gratis boeken aan jonge kinderen. Zo heeft ze al meer dan 100 miljoen boeken kunnen schenken. Ze vindt het belangrijk dat kinderen leren lezen en schrijven. Haar eigen vader kon dat niet. Recent investeerde ze ook nog duizenden dollars in het onderzoek naar een coronavaccin.

'Coat of many colors'

Dolly Parton was 10 toen ze haar eerste liedjes schreef. Op 21 verhuisde ze naar Nashville en werd ze bekend bij het grote publiek. In de jaren 70 en 80 leverde ze de ene hit na de andere af. Parton heeft 25 nummer één hits op haar naam staan. Ze won 10 Grammy Awards en verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums. Haar favoriet nummer is niet ‘9 to 5’, maar ‘Coat of many colors’. Dat is een persoonlijk en autobiografisch nummer over haar moeder die een jas maakt van restjes stof, omdat ze geen nieuwe jas konden veroorloven. “Je moet geen geld hebben om rijk te zijn”, vertelt Parton over dat nummer. “Dat hebben mijn ouders mij geleerd.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!