4 redenen waarom je een wegwerpmondmasker écht niet mag hergebruiken

dinsdag 11 augustus 2020 - 12:12
Pexels
Het kan al eens snel gebeuren. Je bent je mondmasker vergeten en vindt in je handtas of broekzak een gebruikt wegwerp- of chirurgisch mondmasker. Deze kan je absoluut niet nog eens opzetten.

De maskers zijn te fragiel

Het coronavirus verspreidt zich via speekseldruppels als je praat, niest of hoest. Sommige maskers bieden volledige bescherming tegen zo’n druppels. Chirurgische mondmaskers houden sowieso al maar een deel van de druppels op afstand. Als je ze langer dan 8 uur draagt of hergebruikt nadat je ze slecht hebt bewaard, gaan de mondmaskers hun sterkte afnemen. Dat wil zeggen dat ze nog minder druppels op afstand houden.

Ze raken snel verzadigd

Wegwerpmondmaskers houden dus maar een deel van je speekseldruppels tegen. De filter is niet zo sterk als een stoffen mondmasker, wat wil zeggen dat het ook snel verzadigd is. Je mondmasker kan maar een deel van je druppels ‘dragen’ en laat al snel meer door.

Het virus kan tot 48 uur overleven

De naam zegt het zelf. Wegwerpmondmaskers. Je kan ze dus niet wassen op 90 of 60 graden in combinatie met een strijkbeurt met het stoomstrijkijzer. Je kan ze ook geen paar minuten in kokend water leggen zoals je doet met je stoffen mondmasker. Hiervan gaan ze stuk. Het virus blijft dus overleven op je mondmasker.

Je kan ze niet juist bewaren

Als je ze nog niet gedragen hebt, moet je ze ook goed bewaren. Wegwerpmondmaskers verliezen namelijk snel hun kracht. Ze zijn fragiel en kunnen daardoor ook niet goed bewaren. Ook stoffen mondmaskers moet je bewaren op een veilige plek: 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!