Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

9 verhalen achter 9 iconische nummers van Stevie Wonder: van 'Happy Birthday' tot 'Isn't she lovely'

wo 13 mei - 5:00

Op woensdag 13 mei vieren we de 75ste verjaardag van Stevie Wonder. Dat hij heel wat hits heeft, is geen geheim meer. Maar de verhalen achter 9 van zijn hits, zullen je wel verbazen!
Stevie Wonder
© Jerritt Clark

Fingertips part 2

De 12-jarige Stevie Wonder had net een platencontract getekend bij Motown, waarna hij mocht optreden tijdens de 'Motortown Revue', een tournee met allemaal artiesten van het Motownlabel.
Tijdens een opgenomen concert in Chicago speelde hij een geïmproviseerde versie van het liedje 'Fingertips'. Na 10 minuten dacht iedereen dat hij ging stoppen, maar hij bleef maar doorgaan tot groot jolijt van het publiek. De organisator heeft hem van het podium moeten sleuren. De opname van het tweede deel was aanvankelijk bedoeld als B-kantje van 'Fingertips part 1'. Ze hebben het moeten omdraaien, want iedereen was meer geïnteresseerd in 'Fingertips part 2' en het werd meteen zijn eerste nummer 1-hit. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Happy birthday

Stevie Wonder nam het liedje 'Happy birthday' op om te lobbyen om 15 januari, de verjaardag van Martin Luther King, uit te roepen als nationale feestdag in Amerika. Het compromis werd dat de derde maandag van januari 'Martin Luther King-dag' is in de Verenigde Staten en het is ook een feestdag. Martin Luther King was één van de belangrijkste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij werd op 4 april 1968 in Memphis doodgeschoten.

Isn't she lovely

Stevie Wonder schreef het liedje 'Isn't she lovely' voor de geboorte van zijn dochtertje Aisha. In de extra lange versie van het nummer hoor je in het midden dat Stevie Wonder met haar in bad speelt. De kreten in de intro zijn van een ander kindje.

Master blaster (Jammin')

In 'Master blaster (Jammin')' ziet Stevie Wonder alle mensen in de wereld samenkomen in vrede. Deze visie deelde hij met zijn goede vriend Bob Marley, die hij ontmoette op een concert ten voordele van het Jamaicaans Instituut voor Blinden. Daarna wilden ze samen een groot concert geven om het idee van de wereldvrede te verspreiden. Het bleef bij plannen want kort daarna werd bij Bob Marley kanker vastgesteld.

'Master blaster (Jammin')' is ook een ode aan Marley. Het laatste woord in de titel verwijst naar de hit 'Jamming' van Bob Marley.

Superstition

'Superstition' gaat over de gevaren van bijgeloof, zoals angst voor onder een ladder te lopen, een spiegel te breken en het getal 13. Aanvankelijk had Stevie Wonder het liedje geschreven voor Jeff Beck, de gitarist die meespeelde op het album 'Talking book' van Stevie Wonder, die het liedje ook opnam. Omdat Jeff Beck heel lang wachtte om het nummer uit te brengen, werd de versie van Wonder als single op de markt gebracht en het was meteen raak in de hitlijsten. Daarna zat het er bovenarms op tussen Wonder en Beck.

You are the sunshine of my life

'You are the sunshine of my life' is een liefdesliedje voor zijn eerste vrouw Syreeta Wright. Het nummer is een oprechte uiting van onsterfelijke liefde. Stevie Wonder kreeg hiervoor een Grammy Award in 1973. Een kleine kanttekening hierbij: 2 jaar later was het huwelijk voorbij. Het heeft maar 5 jaar geduurd.

Sir Duke

Stevie Wonder schreef 'Sir Duke' als een eerbetoon aan de muziek en orkestleider Duke Ellington in het bijzonder. In het liedje bewondert hij ook de artiesten Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Count Basie en Sodarisa Miller.

My cherie amour

Stevie Wonder schreef het liedje 'My cherie amour' in 1967 voor zijn toenmalige vriendin Marcia. De oorspronkelijk titel was 'Oh my Marcia'. Toen hij het 2 jaar later opnam, was Marcia niet meer de grote liefde en werd het 'My cherie amour'.

I just called to say I love you

'I just called to say I love you' is de best verkochte single wereldwijd van Stevie Wonder. Het liedje komt uit de film 'The woman in red' uit 1985. Stevie Wonder kreeg hiervoor ook een Oscar. Tijdens het dankwoord zei hij "Ik wil deze award aanvaarden in naam van Nelson Mandela." Een dag later werd het liedje verboden in Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela als anti-apartheidsstrijder nog steeds opgesloten zat.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet