Afscheid van Britse prins Philip: "Voor de Queen is dit een zware klap, want ze waren 70 jaar samen"

vrijdag 9 april 2021 - 17:40
Prins Philip
De Britse prins Philip is op 99-jarige leeftijd gestorven. De laatste tijd ging zijn gezondheid erop achteruit en in februari belandde hij nog in het ziekenhuis. David Van Ooteghem sprak in ‘Spits’ met royalty-watcher Wim Dehandschutter.

“Prins Philip is deze ochtend overleden in Windsor Castle waar hij met koningin Elizabeth II woonde. Over de doodsoorzaak is nog niets gekend, maar hij had een zwakke gezondheid en hartproblemen. In juni zou hij 100 jaar worden." 

Foute uitspraken 

Prins Philip was gekend voor zijn uitspraken: “Wanneer je over prins Philip spreekt, moet je het hebben over zijn reputatie en foute uitspraken. Zo zei hij dat Britse vrouwen niet kunnen koken. Tegen Britse uitwisselingsstudenten in China zei hij: “Blijf hier niet te lang, anders ga je ‘spleetogen’ krijgen.” Toen er een regeringsleider uit Nigeria langskwam in een traditioneel Afrikaans gewaad vroeg hij: “Ga je slapen?” En aan een vrouw die op een scooter reed, vroeg hij of ze al veel mensen omvergereden had.” 

Mensen vragen zich af of prins Philip dit allemaal meende of dit zijn humor was: “Hij had het hart op de tong en had frustraties. Volgens hem waren journalisten enkel geïnteresseerd in zijn werkbezoeken omdat ze hoopten een foute uitspraak te horen. Enkel wanneer ze die kregen, was hun reportage geslaagd. Het frustreerde hem dat hij op die manier afgebeeld werd. Het maakte hem speciaal, maar als Royal moet je op je woorden letten. Je kan niet zomaar alles zeggen wat in je opkomt. Je moet diplomatiek zijn en dat was hij niet.” 

Hij was haar beste vriend, echtgenoot, raadgever en de enige die haar durfde tegenspreken.

Wim Dehandschutter

Troonsafstand

“Binnen twee weken wordt de Queen 95 jaar. Een troonsafstand zal ze niet doen. Een Britse monarch blijft op zijn troon tot ze sterft. Maar er gaat al jaren rond dat ze op haar 95ste verjaardag de macht zou overdragen aan prins Charles. Zij draagt dan nog steeds de titel, maar de dagelijkse taken zouden dan door Charles uitgevoerd worden.”, vertelde Dehandschutter over de toekomst van de monarch.

Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe het met de Queen gaat: “Voor de Queen is dit natuurlijk een zware klap. Ze waren meer dan 70 jaar samen. Hij was haar beste vriend, echtgenoot, raadgever en de enige die haar durfde tegenspreken. Zo is er een anekdote dat ze samen in de auto zaten, Prins Philip zat aan het stuur en de Queen zei dat hij trager moest rijden waarop hij antwoordde: “Nu moet je zwijgen of ik zet je uit de auto.” Hij durfde tegen haar zeggen waar het op stond.” 

Afscheid

Over zijn afscheid is er nog geen nieuws. Iedereen vermoedt dat de afscheidsceremonie plaats zou vinden in de Saint George’s Chapel in Windsor, waar Harry en Megan trouwden. In Groot-Brittannië zijn er volgens de maatregels momenteel 30 personen toegelaten op een begrafenis.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!