Alain Grootaers uit Spanje: "Er zijn coronapatiënten die vluchten uit het ziekenhuis omdat de zorg daar zo slecht is"

dinsdag 24 maart 2020 - 17:20
In Spanje ziet het er niet goed uit. Meer dan 2500 doden en bijna 40.000 besmettingen, 14 % van deze besmettingen bij gezondheidswerkers. Alain Grootaers, de broer van Kreuners-zanger Walter, woont in Spanje en ziet het land lijden.

"De toestanden zijn verschrikkelijk", vertelt Alain aan David Van Ooteghem in Spits. "Er zijn zoveel mensen overleden aan het coronavirus dat de lijken niet meer geborgen geraken. Mensen blijven dood in hun bed liggen in woonzorgcentra omdat ze niet op een veilige manier verplaatst kunnen worden. Een ijspiste in Madrid doet nu dienst als mortuarium, maar er moeten eerst veiligheidsmaatregelen genomen worden zodat er genoeg veiligheidsmateriaal is om de doden te verplaatsen. Schrijnend."

Er zijn strenge controles. De politie controleert je kassaticket: hoe laat ben je geweest en neem je wel de kortste weg naar huis?

"Madrid is het epicentrum van de besmetting, omdat er op 8 maart een grote manifestatie geweest. 120.000 mensen zijn samengekomen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag en er zijn nog enkele heel populaire sportwedstrijden geweest. Met vertraging heeft dat een explosie van besmettingen veroorzaakt, waar we nu het resultaat van zien."

Sociaal volk 

"In Spanje komen de mensen ook graag buiten, ook de ouderen houden van socializen en het virus wordt zo snel verspreid. Nu zijn de regels veel strenger. Je mag naar de supermarkt en de apotheek, maar je wordt effectief gecontroleerd. De politie vraagt je kassaticket om naar het uur te kijken en om te checken of het wel de dichtstbijzijnde supermarkt is."

Mijn broer Walter is ontslagen uit het ziekenhuis en mag thuis uitzieken. Goed nieuws!

"Wij zitten op onze finca, een boerderij waar olijfbomen staan. Dat is een ongekende luxe, dus met ons gaat het goed. Het is natuurlijk een economische ramp, want ook wij hangen voor een groot deel af van toerisme. Nu vallen we terug op onze online verkoop van onze olijfolie. Maar op het nieuws zien we nu dat coronapatiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis proberen te ontsnappen van daar. Mensen die nog ziek zijn willen daar niet meer blijven, omdat de overlevingskansen in de ziekenhuizen niet zo groot zijn door de drukte. Mensen willen nog liever thuis zijn dan in een ziekenhuis. In de krant stond vandaag dat er zo twee zijn opgepakt door de politie en teruggebracht naar het ziekenhuis."

David Van Ooteghem vroeg Alain ook nog naar de gezondheidstoestand van zijn broer Walter. "Die is vorige week ontslagen uit het ziekenhuis en hij is thuis, gelukkig. Hij is nog niet genezen, maar kan daar wel uitzieken. Goed nieuws dus!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!