Alle 12- tot 15-jarigen zullen komende weken worden uitgenodigd voor coronavaccin

woensdag 7 juli 2021 - 11:06
Alle 12- tot 15-jarigen zullen zich voortaan kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Voor de vaccinatie is wel de toestemming van de ouders of voogd nodig. In Vlaanderen zullen alle 12- tot 15-jarigen de komende weken worden uitgenodigd, meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke. De eerste prikken worden wellicht in de week van 19 juli gezet.

12- tot 15-jarigen met onderliggende aandoeningen konden zich al laten vaccineren tegen het coronavirus. Voortaan zullen ook gezonde tieners tussen 12 en 15 jaar worden uitgenodigd voor een vaccin. 

In Vlaanderen zullen alle 299.000 12- tot 15-jarigen de komende weken al een uitnodiging in de bus krijgen. Ouders of voogd zullen wel toestemming moeten geven voor de vaccinatie. Dat kunnen ze door mee te gaan naar het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven met hun kind. 

De 12- tot 15-jarigen kunnen bijdragen tot groepsimmuniteit, dat is belangrijk nu de delta-variant opkomt

Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid

De Hoge Gezondheidsraad kwam gisteren met het advies dat gezonde 12- tot 15-jarigen zich mogen laten vaccineren, maar dat dat niet systematisch moet gebeuren. Volgens de experten lopen gezonde 12- tot 15 maar een heel klein risico om ernstig ziek te worden en moeten ze daarom niet automatisch allemaal worden uitgenodigd. Op dat vlak is het advies van de Hoge Gezondheidsraad dus niet volledig gevolgd.

"De vaccinatie van deze doelgroep draagt bij tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit", zegt minister Beke. "Dat is belangrijk, zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant."

"Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19."

Vakantieplannen

Kinderen die niet kunnen ingaan op hun eerste uitnodiging, bijvoorbeeld wegens vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen. 

Iedereen jonger dan 18 jaar wordt trouwens ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, het enige coronavaccin dat door het Europees Geneesmiddelenagentschap is goedgekeurd voor minderjarigen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!