Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Amerika stuurt opnieuw zelf astronauten de ruimte in: "Een historische lancering"

di 26 mei - 2:58

De Amerikanen sturen morgen, op eigen kracht, twee astronauten naar het Internationaal Ruimtestation. “Een historische lancering”, volgens ruimtevaartspecialiste Nancy Vermeulen bij ‘Spits met David’.
© Getty Images

“Het is van 2011 geleden dat Amerikanen op eigen kracht, vanop Amerikaanse bodem, het ISS (International Space Station) gaan kunnen bereiken. Toen werden de Spaceshuttles met pensioen gestuurd. Sindsdien waren de Amerikanen afhankelijk van Russische toestellen om hen naar het ISS te vervoeren. Daar komt nu dus verandering in! Hopelijk voor eens en voor altijd.”

“Ze worden morgen de ruimte in geschoten met de Falcon 9. Tenminste, zo heet de draagraket. De bemanning zal aan boord zitten van de Crew Dragon, dat is hun ruimteschip. Beide zijn van SpaceX, het bedrijf van biljonair Elon Musk.” Musk zit ook achter de Tesla wagens. “Er zullen maar twee astronauten meegaan omdat het nog om een testvlucht gaat. Maar in totaal kan de Crew Dragon zeven mensen vervoeren.”

Zal de vlucht anders verlopen door alle coronamaatregelen? “Astronauten gaan voor elke vlucht sowieso 14 dagen in quarantaine. Dat is een standaardprocedure die nu niet anders is. Het enige verschil is dat het volledige team aan de grond, dat de astronauten zal begeleiden, ook al in quarantaine is gegaan. Er zullen ook niet zo veel bezoekers of toeschouwers toegelaten worden. De kust van Florida zal ook zwart zien van het volk. Het zal allemaal wat meer vanop afstand bekeken worden.”

Iemand die de macht in de ruimte heeft, heeft ook de macht op aarde.

— Nancy Vermeulen

Ruimte-economie

Niet alleen de Amerikanen, maar ook de Verenigde Arabische Emiraten en China staan klaar om terug de ruimte in te gaan. Is er een nieuwe race naar de sterren bezig? “Absoluut. Die is strategisch en geopolitiek gezien heel erg belangrijk. Iemand die de macht in de ruimte heeft, heeft ook de macht op aarde. Langs de ene kant heb je China dat een eigen ruimtestation wil ontwikkelen. Ze hebben plannen om in de jaren 2030 naar de maan te gaan en daar een permanent bemande basis uit te bouwen. Maar Amerika wil het strategische overzicht niet verliezen en gaat daar dus tegenin. Je hebt ook nieuwe spelers zoals India en de VAE."

"We gebruiken allemaal satellieten, multimediatoepassingen, gps, noem maar op. Degene die technologische macht heeft, heeft ook economische macht. Je mag ook niet vergeten dat de ruimte heel wat bronnen heeft. Je kan de maan gaan ontginnen, daar grondstoffen van gebruiken. Dat opent een hele nieuwe economie. Net zoals na WO II de luchtvaartmaatschappijen opkwamen, zien we nu de opkomst van de ruimte-economie.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet